Saftiga rågsiktskakor på havremjölk

Bröd, Recept | maj 18, 2017 | By

Jag har snöat in lite på alternativ till mjölk just nu, mest för att jag har fått dille på smoothies efter att ha fått en Vitamix av maken i present. I kylen och i skafferiet trängs varianter på soja, mandel, havre, kokos, ris, cashew… Så nu är planen att försöka få in dem lite i bakningen också för att experimentera fram nya undertoner. Och titta så bra det blev!

Mina kids är tokiga i smaken av råg och min dotter lever under perioder i stort sett på rågkakor. Detta bröd blev rejält saftigt och lagom sött i smaken för att tilltala hela familjen. Funkar perfekt som eftermiddagsfika med ost och marmelad till en kopp te.

Skriv ut recept
SAFTIGA RÅGSIKTSKAKOR
Portioner
runda brödkakor
Ingredienser
Portioner
runda brödkakor
Ingredienser
Instruktioner
  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Värm havremjölken till fingervarm (37°) och häll ner lite i jästen. Rör om tills den lösts upp och häll ner resten av vätskan tillsammans med brödkryddor, salt, sirap och mjukt smör.
  3. Tillsätt rågsikten lite i taget och arbeta degen antingen i maskin eller för hand tills den blivit smidig och blank.
  4. Lägg över en bakduk och låt jäsa 45 minuter.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda igenom den lätt. Dela i fyra delar och forma delarna till runda brödkakor som du plattar till lite. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  6. Använd baksidan av en tyll eller utstickare (äggkopp, snapsglas och liknande funkar också) och stansa ut ett hål mitt i varje kaka. Pricka den sedan med en nagg eller gaffel.
  7. Låt brödkakorna jäsa under duk 30 minuter, under tiden sätter du ugnen på 225°.
  8. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna på ett galler.

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress