Saftiga rågsiktskakor

Portioner |
runda brödkakor
|
- 50 g jäst
- 6 dl havremjölk
- 1 tsk brödkryddor
- 2 tsk salt
- 1/2 dl ljus sirap
- 50 g rumsvarmt smör
- 14-15 dl rågsikt
Ingredienser
|
![]() |
- Smula jästen i en bunke.
- Värm havremjölken till fingervarm (37°) och häll ner lite i jästen. Rör om tills den lösts upp och häll ner resten av vätskan tillsammans med brödkryddor, salt, sirap och mjukt smör.
- Tillsätt rågsikten lite i taget och arbeta degen antingen i maskin eller för hand tills den blivit smidig och blank.
- Lägg över en bakduk och låt jäsa 45 minuter.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda igenom den lätt. Dela i fyra delar och forma delarna till runda brödkakor som du plattar till lite. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
- Använd baksidan av en tyll eller utstickare (äggkopp, snapsglas och liknande funkar också) och stansa ut ett hål mitt i varje kaka. Pricka den sedan med en nagg eller gaffel.
- Låt brödkakorna jäsa under duk 30 minuter, under tiden sätter du ugnen på 225°.
- Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna på ett galler.
Be the first to comment.