Enkla frölimpan

Portioner |
limpa
|
- 5 dl filmjölk
- 1 dl mörk sirap
- 1 tsk bikarbonat
- 0,5 tsk salt
- 3,5 dl vetemjöl
- 1,5 dl grahamsmjöl
- 1 dl grovt rågmjöl
- 1 dl solrosfrön
- 0,5 dl linfrön
- 0,5 dl vita sesamfrön
- 2 msk chiafrön
Ingredienser
|
![]() |
- Sätt ugnen på 200°.
- Smörj en avlång brödform med lite smör.
- Blanda filmjölk, sirap, bikarbonat och salt i en bunke.
- Rör sedan i vetemjöl, grahamsmjöl, grovs rågmjöl, solrosfrö, linfrö, sesamfrö och chiafrö. Blanda noga och häll sedan över smeten i formen. Bred ut lite med en slickepott och det behövs och strö över lite vetemjöl.
- Grädda först brödet i 60 minuter på 200° värme, sänk sedan till 175° och grädda ytterligare 30 minuter. Håll lite koll och lägg över en bit ugnsfolie den sista halvtimman om det ser ut att kunna brännas.
- Kolla gärna av innertemperaturen med en brödtermometer, när brödet håller 98° är det klart. Eller testa brödet med en brödsticka, om pinnen kommer upp relativt torr är brödet klart. Låt vila i formarna med handduk runt i några timmar innan du serverar det.
Tips! Det här brödet är definitionen av enkelt. Det bästa är att du helt enkelt slänger i vad du har hemma i form av nötter, fröer och torkade bär. Gillar du russin är det jättegott i, och lite hela hasselnötter.
Be the first to comment.