Irish farmhouse soda bread

mars 2, 2017 | By

Skriv ut recept
IRISH FARMHOUSE SODA BREAD
Portioner
limpa
Ingredienser
Portioner
limpa
Ingredienser
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 200° och förbered en plåt med bakplåtspapper och lite mjöl på.
  2. Blanda vetemjöl, fullkornsmjöl, havregryn, salt och bikarbonat i en stor bunke.
  3. Tärna smöret och tillsätt till mjölblandningen. Hacka in det med en kniv tills allt är blandat.
  4. Tillsätt kärnmjölken och blanda försiktigt tills du fått en deg som hänger ihop. Den kan kännas lite kletig, helt ok!
  5. Mjöla händerna och stjälp upp degen på det mjölade bakplåtspappret. Forma degklumpen till en limpa.
  6. Ta en vass kniv och skär ett kryss rakt över brödet. (Traditionen på Irland säger att man då släpper ut älvorna, men det hjälper ju även brödet att gräddas rakt igenom på ett bra sätt.)
  7. Pensla brödet med en blandning av smält smör och kärnmjölk, och grädda mitt i ugnen i cirka 35 minuter. Ta gärna ut och pensla en gång till med blandningen efter halva tiden.
  8. Ta ut brödet och knacka lätt med baksidan av en kniv mot undersidan av limpan. Låter det ihåligt är det färdigt, annars kan du grädda en stund till med brödet upp och ner på plåten.
  9. Stjälp upp på ett galler och lägg över en kökshandduk så håller sig skorpan krispig och fin. Låt svalna och skär upp i skivor. Njut!
Receptanteckningar

Obs! Det är inte helt lätt att hitta kärnmjölk (buttermilk) ute i matbutikerna här i Sverige. Det enda märket jag sett som säljer är Wapnö mejeri som finns på Urban deli här i Stockholm. I USA och på Irland är det dock väldigt vanligt just vid brödbak, så gillar man att baka efter utländska recept kan det vara bra att veta följande:

Kärnmjölk är det som blir kvar förutom smöret när man kärnat smör av grädde. Den innehåller stora mängder fett, är syrlig i smaken och har egenskaper som gör att den tjocknar. I stället för kärnmjölk kan du göra ett substitut genom att blanda en fetare mjölk med syra av något slag, min personliga favorit är citron:
Blanda två matskedar pressad citronsaft med 470 ml mjölk så får du en halvliter. Låt stå fem minuter. Funkar och smakar toppen!

 

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress