Irish farmhouse soda bread
mars 2, 2017 | By johannajonmyren

Portioner |
limpa
|
- 250 g vetemjöl
- 300 g fullkornsmjöl
- 100 g havregryn
- 1 tsk salt
- 1 tsk bikarbonat
- 25 g osaltat smör
- 500 g kärnmjöl (se nedan för tips!)
- 10 g smält smör
- 25 g kärnmjölk
Ingredienser
Pensling:
|
![]() |
- Sätt ugnen på 200° och förbered en plåt med bakplåtspapper och lite mjöl på.
- Blanda vetemjöl, fullkornsmjöl, havregryn, salt och bikarbonat i en stor bunke.
- Tärna smöret och tillsätt till mjölblandningen. Hacka in det med en kniv tills allt är blandat.
- Tillsätt kärnmjölken och blanda försiktigt tills du fått en deg som hänger ihop. Den kan kännas lite kletig, helt ok!
- Mjöla händerna och stjälp upp degen på det mjölade bakplåtspappret. Forma degklumpen till en limpa.
- Ta en vass kniv och skär ett kryss rakt över brödet. (Traditionen på Irland säger att man då släpper ut älvorna, men det hjälper ju även brödet att gräddas rakt igenom på ett bra sätt.)
- Pensla brödet med en blandning av smält smör och kärnmjölk, och grädda mitt i ugnen i cirka 35 minuter. Ta gärna ut och pensla en gång till med blandningen efter halva tiden.
- Ta ut brödet och knacka lätt med baksidan av en kniv mot undersidan av limpan. Låter det ihåligt är det färdigt, annars kan du grädda en stund till med brödet upp och ner på plåten.
- Stjälp upp på ett galler och lägg över en kökshandduk så håller sig skorpan krispig och fin. Låt svalna och skär upp i skivor. Njut!
Obs! Det är inte helt lätt att hitta kärnmjölk (buttermilk) ute i matbutikerna här i Sverige. Det enda märket jag sett som säljer är Wapnö mejeri som finns på Urban deli här i Stockholm. I USA och på Irland är det dock väldigt vanligt just vid brödbak, så gillar man att baka efter utländska recept kan det vara bra att veta följande:
Kärnmjölk är det som blir kvar förutom smöret när man kärnat smör av grädde. Den innehåller stora mängder fett, är syrlig i smaken och har egenskaper som gör att den tjocknar. I stället för kärnmjölk kan du göra ett substitut genom att blanda en fetare mjölk med syra av något slag, min personliga favorit är citron:
Blanda två matskedar pressad citronsaft med 470 ml mjölk så får du en halvliter. Låt stå fem minuter. Funkar och smakar toppen!
Om mig
Jag som driver bloggen heter Johanna Jonmyren och bor i Bromma utanför Stockholm med man och två barn. Jag är utbildad journalist och konditor och kombinerar dessa i mitt yrke som bakskribent och sötsakskreatör.
Här djupdyker jag ner bland sötsaker, läckra bakverk, småpyssel och dekorationer. Jag tipsar om tekniker, ingredienser, böcker och nyheter inom denna förtrollande värld och hoppas kunna inspirera till det lilla extra till vardags såväl som till fest. Häng med!
Läs gärna mer om mig och mitt jobb som frilansande bakskribent på www.sugarontop.se.
Vill du komma i kontakt med mig? Skicka ett mejl till johanna@sugarontop.se
Alla bilder på bloggen är fotade av mig om inte annat anges. Vill du låna eller köpa en bild, hör av dig först så går det säkert att lösa.
Följ Sugar on top på fler ställen: