Enkla frölimpan
november 14, 2017 | By johannajonmyren

Portioner |
limpa
|
- 5 dl filmjölk
- 1 dl mörk sirap
- 1 tsk bikarbonat
- 0,5 tsk salt
- 3,5 dl vetemjöl
- 1,5 dl grahamsmjöl
- 1 dl grovt rågmjöl
- 1 dl solrosfrön
- 0,5 dl linfrön
- 0,5 dl vita sesamfrön
- 2 msk chiafrön
Ingredienser
|
![]() |
- Sätt ugnen på 200°.
- Smörj en avlång brödform med lite smör.
- Blanda filmjölk, sirap, bikarbonat och salt i en bunke.
- Rör sedan i vetemjöl, grahamsmjöl, grovs rågmjöl, solrosfrö, linfrö, sesamfrö och chiafrö. Blanda noga och häll sedan över smeten i formen. Bred ut lite med en slickepott och det behövs och strö över lite vetemjöl.
- Grädda först brödet i 60 minuter på 200° värme, sänk sedan till 175° och grädda ytterligare 30 minuter. Håll lite koll och lägg över en bit ugnsfolie den sista halvtimman om det ser ut att kunna brännas.
- Kolla gärna av innertemperaturen med en brödtermometer, när brödet håller 98° är det klart. Eller testa brödet med en brödsticka, om pinnen kommer upp relativt torr är brödet klart. Låt vila i formarna med handduk runt i några timmar innan du serverar det.
Tips! Det här brödet är definitionen av enkelt. Det bästa är att du helt enkelt slänger i vad du har hemma i form av nötter, fröer och torkade bär. Gillar du russin är det jättegott i, och lite hela hasselnötter.
Digestivekex
februari 8, 2017 | By johannajonmyren

Portioner |
kex
|
- 65 g havregryn
- 50 g grahamsmjöl
- 50 g vetemjöl
- 35 g mörkt muscovadosocker
- 1 krm salt
- 2 krm bikarbonat
- 75 g osaltat smör
- 1 msk mjölk
- 50 g mörk choklad
- 25 g riven kokos
Ingredienser
Eventuell topping
|
![]() |
- Sätt ugnen på 180 °.
- Mixa havregrynen lätt i en mixer så att de blir finfördelade men inte helt som ett mjöl.
- Blanda havregrynen med grahamsmjöl och vetemjöl.
- Tillsätt salt, bikarbonat och muscovadosocker och blanda noga.
- Rör i mjölken och det kalla smöret skuret i små kuber. Finfördela med fingrarna eller kör i bakmaskinen tills blandningen blivit till en massa som hänger ihop. Tillsätt mer mjölk om det behövs men den ska inte vara kladdig.
- Kavla ut massan mellan två bakplåtspapper och ta ut rundlar med hjälp av en rund utstickare eller ett glas med tunn kant.
- Lägg på en plåt med bakplåtspapper med lite mellanrum emellan kexen och gör eventuella mönster innan du gräddar dem mitt i ugnen i cirka 10 minuter. De ska få lite färg på kanterna.
- Låt kakorna svalna innan du eventuellt doppar dem i lite smält choklad och strör över riven kokos.
Om mig
Jag som driver bloggen heter Johanna Jonmyren och bor i Bromma utanför Stockholm med man och två barn. Jag är utbildad journalist och konditor och kombinerar dessa i mitt yrke som bakskribent och sötsakskreatör.
Här djupdyker jag ner bland sötsaker, läckra bakverk, småpyssel och dekorationer. Jag tipsar om tekniker, ingredienser, böcker och nyheter inom denna förtrollande värld och hoppas kunna inspirera till det lilla extra till vardags såväl som till fest. Häng med!
Läs gärna mer om mig och mitt jobb som frilansande bakskribent på www.sugarontop.se.
Vill du komma i kontakt med mig? Skicka ett mejl till johanna@sugarontop.se
Alla bilder på bloggen är fotade av mig om inte annat anges. Vill du låna eller köpa en bild, hör av dig först så går det säkert att lösa.
Följ Sugar on top på fler ställen: