Sursockrade gelehallon
februari 23, 2017 | By johannajonmyren

Portioner |
gelehjärtan
|
- 200 g frysta hallon
- 10 gelatinblad
- 2 1/2 dl strösocker
- 1/2 dl glykossirap
- 2 krm citronsyra
- 1/2 dl vatten
- 50 g strösocker
- 10 g citronsyra
Ingredienser
Pensling av formen:
Rulla i:
|
![]() |
- Lägg gelatinbladen i en bunke med kallt vatten i cirka 5-10 minuter.
- Under tiden: tina hallonen antingen i micron eller i en kastrull på spisen. Passera dem genom en finmaskig sil så att du får en klar hallonpuré utan kärnor.
- Väg eller mät upp vatten, socker, glykossirap och citronsyra i en kastrull, blanda runt och låt sedan koka på medelhög värme (utan att röra) till 122°. Detta tar cirka 5 minuter.
- Under tiden kan du pensla formarna med oljan. Använd gärna silikon som är enklast att få ut gelehjärtana ur, pralinformar funkar också men blir lite pilligare.
- Krama ur gelatinbladen och lägg ner dem i hallonpurén. Häll på lite av sockerlagen i taget och rör om tills allt blandats väl och gelatinet löst sig.
- Häll upp gelevätskan i de oljade formarna och låt stelna i rumstemperatur.
- PIlla försiktigt ut hjärtana ur sina formar.
- Blanda strösocker med citronsyran i en liten skål. Om kornen från citronsyran känns stora så mortla dem gärna lite innan.
- Rulla gelegodiset i sockret och lägg upp på ett fat eller i en skål. Bjud någon lycklig utvald eller mumsa i dig allt själv.
Det här med syrligheten i gelehallonen styr du naturligtvis själv. Smaka gärna av geleröran, tycker du att den ska vara syrligare kan du tillsätta mer citronsyra. Samma sak med sockerblandningen, börja hellre med lite mindre syra och tillsätt mer om du önskar. Är du ingen fan av sura godisar skippar du såklart bara citronsyran helt.
Tips: Att hälla upp direkt från en skål eller kastrull i formarna kan vara knepigt. Använd gärna en liten kanna med pip, eller ännu bättre - en knäcktratt!
Om mig
Jag som driver bloggen heter Johanna Jonmyren och bor i Bromma utanför Stockholm med man och två barn. Jag är utbildad journalist och konditor och kombinerar dessa i mitt yrke som bakskribent och sötsakskreatör.
Här djupdyker jag ner bland sötsaker, läckra bakverk, småpyssel och dekorationer. Jag tipsar om tekniker, ingredienser, böcker och nyheter inom denna förtrollande värld och hoppas kunna inspirera till det lilla extra till vardags såväl som till fest. Häng med!
Läs gärna mer om mig och mitt jobb som frilansande bakskribent på www.sugarontop.se.
Vill du komma i kontakt med mig? Skicka ett mejl till johanna@sugarontop.se
Alla bilder på bloggen är fotade av mig om inte annat anges. Vill du låna eller köpa en bild, hör av dig först så går det säkert att lösa.
Följ Sugar on top på fler ställen: