Enkla frölimpan
november 14, 2017 | By johannajonmyren

Portioner |
limpa
|
- 5 dl filmjölk
- 1 dl mörk sirap
- 1 tsk bikarbonat
- 0,5 tsk salt
- 3,5 dl vetemjöl
- 1,5 dl grahamsmjöl
- 1 dl grovt rågmjöl
- 1 dl solrosfrön
- 0,5 dl linfrön
- 0,5 dl vita sesamfrön
- 2 msk chiafrön
Ingredienser
|
![]() |
- Sätt ugnen på 200°.
- Smörj en avlång brödform med lite smör.
- Blanda filmjölk, sirap, bikarbonat och salt i en bunke.
- Rör sedan i vetemjöl, grahamsmjöl, grovs rågmjöl, solrosfrö, linfrö, sesamfrö och chiafrö. Blanda noga och häll sedan över smeten i formen. Bred ut lite med en slickepott och det behövs och strö över lite vetemjöl.
- Grädda först brödet i 60 minuter på 200° värme, sänk sedan till 175° och grädda ytterligare 30 minuter. Håll lite koll och lägg över en bit ugnsfolie den sista halvtimman om det ser ut att kunna brännas.
- Kolla gärna av innertemperaturen med en brödtermometer, när brödet håller 98° är det klart. Eller testa brödet med en brödsticka, om pinnen kommer upp relativt torr är brödet klart. Låt vila i formarna med handduk runt i några timmar innan du serverar det.
Tips! Det här brödet är definitionen av enkelt. Det bästa är att du helt enkelt slänger i vad du har hemma i form av nötter, fröer och torkade bär. Gillar du russin är det jättegott i, och lite hela hasselnötter.
Semmelwhoopies
februari 1, 2017 | By johannajonmyren

Portioner |
dubbla whoopies
|
- 100 g smör (rumsvarmt)
- 1 1/4 dl strösocker
- 1 ägg (rumsvarmt)
- 3 dl mjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljpulver
- 1 tsk malen kardemumma
- 1/2 tsk salt
- 1/2 dl mjölk
- 1/2 dl filmjölk
- 3 dl vispgrädde
- 100 g riven mandelmassa
Ingredienser
Fyllning:
|
![]() |
- Sätt ugnen på 175°.
- Vispa ihop smör och socker riktigt fluffigt.
- Tillsätt ägget och vispa tills allt är ordentligt blandat.
- Häll på mjölk och filmjölk och rör ytterligare en liten stund.
- Sikta ihop de torra ingredienserna i en skål; mjöl, bakpulver, vaniljpulver, salt och kardemumma. Rör försiktigt ner mjölblandningen i smeten. Allt ska vara blandat, men rör du för mycket kan smeten bli för lös och whoopiesarna blir platta - det vill vi ju inte!
- Häll smeten i en spritspåse och spritsa ut små rundlar (du bestämmer själv storleken, men som en femkrona brukar vara lagom) på en plåt med bakplåtspapper eller på en macaronplåt.
- Grädda i mitten av ugnen 8-10 minuter tills kakorna fått lite, lite färg på kanterna. Ta ut och låt svalna.
- Vispa grädden ganska hårt och blanda i den rivna mandelmassan.
- Välj ut en snygg tyll (spritsmunstycke), häll mandelmassegrädden i en spritspåse och spritsa en rejäl klick på hälften av kakorna.
- Lägg på resten av kakorna som lock och pudra över lite florsocker. Klart!
Om mig
Jag som driver bloggen heter Johanna Jonmyren och bor i Bromma utanför Stockholm med man och två barn. Jag är utbildad journalist och konditor och kombinerar dessa i mitt yrke som bakskribent och sötsakskreatör.
Här djupdyker jag ner bland sötsaker, läckra bakverk, småpyssel och dekorationer. Jag tipsar om tekniker, ingredienser, böcker och nyheter inom denna förtrollande värld och hoppas kunna inspirera till det lilla extra till vardags såväl som till fest. Häng med!
Läs gärna mer om mig och mitt jobb som frilansande bakskribent på www.sugarontop.se.
Vill du komma i kontakt med mig? Skicka ett mejl till johanna@sugarontop.se
Alla bilder på bloggen är fotade av mig om inte annat anges. Vill du låna eller köpa en bild, hör av dig först så går det säkert att lösa.
Följ Sugar on top på fler ställen: