Sötsalta sesam- och mandelbars

Bars, Recept | mars 1, 2017 | By

Ge mig salt karamell och jag kommer att tycka om dig för alltid. Denna favoritsmak ligger alltså snäppet högre än lakrits, som ligger väldigt, väldigt högt om du frågar mig.

Ok, så nu har jag lyckats provlaga en kolakräm som ingår i dessa sesam- och mandelbars som smakar just salt karamell. En sådan smet där du försiktigt blåser på skeden (smält socker är ju som bekant väldigt varmt) och läppjar lite, för att inse att du vill slicka hela kastrullen. Och att hade du inte provsmakat så mycket av kolakrämen hade kanske själva barsen haft en lite annorlunda balans mellan torra och blöta ingredienser och därför spruckit lite mindre när du skar dem.

Men slutresultatet blev ändå sådär segt inuti och knaprigt runt kanterna som jag tänkt mig. Testa dessa gott folk, gyllene och fina. Och lägger du lite extra krut på att vira in dem i något snyggt papper och snöre blir de en fin gå-bort-present!

Skriv ut recept
SESAM- OCH MANDELBARS
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Blanda kokossocker, agavesirap, kokosolja och kokossocker i en kastrull och värm på medelhög värme tills sockret smält och allt blandats väl.
  3. Tillsätt saltet och låt småkoka ett par minuter. Kolakrämen ska smaka salt karamell! Ställ åt sidan för att svalna lite.
  4. Blanda mandelmjöl, sesamfrön och mandelspån i en bunke. Häll över kolasmeten och blanda väl.
  5. Klä en mindre bakplåt eller bakform (ca 20 x 25 cm) med bakplåtspapper. Tryck ner blandningen och använd fingrarna eller baksidan av en sked för att packa den tätt mot botten hela vägen ut i kanterna.
  6. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter eller tills gyllene.
  7. Låt svalna och skär upp i avlånga bars.
Receptanteckningar

Det går alldeles utmärkt att göra detta recept med endast vita sesamfrön, men om du har lite svart sesamfrö hemma blir det himla läckert rent visuellt att tillsätta fem gram eller så. Det går lika fint att få till de svarta kornen med hjälp av ett par gram vallmofrö i stället.

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress