Kärleksfulla sursockrade gelehallon

Godis, Recept | februari 23, 2017 | By

Min Alla hjärtans dag gick i VAB:ens tecken. Ja, hela förra veckan om jag ska vara exakt. Så jag bestämde mig för att vara lite extra kärleksfull idag i stället och bjuda på mina smakrika, syrliga gelehallon – i formen av söta hjärtan.

Du kan såklart gjuta gelevätskan i de formar du nu har hemma, detta recept gav lite fler godisar än jag beräknat så jag skapade även små minigelehallon i en annan form.

Tipset är att rulla dem i det sura sockret strax innan de ska ätas eftersom de lätt verkar släppa ut vätska och bli lite kladda efter några timmar. Har faktiskt aldrig lyckats sockra gelegodis utan att sockret ”smälter” efter ett halvt dygn. Om någon av er har något smart knep så dela gärna med er!

Skriv ut recept
SURSOCKRADE GELEHALLON
Portioner
gelehjärtan
Ingredienser
Pensling av formen:
Rulla i:
Portioner
gelehjärtan
Ingredienser
Pensling av formen:
Rulla i:
Instruktioner
  1. Lägg gelatinbladen i en bunke med kallt vatten i cirka 5-10 minuter.
  2. Under tiden: tina hallonen antingen i micron eller i en kastrull på spisen. Passera dem genom en finmaskig sil så att du får en klar hallonpuré utan kärnor.
  3. Väg eller mät upp vatten, socker, glykossirap och citronsyra i en kastrull, blanda runt och låt sedan koka på medelhög värme (utan att röra) till 122°. Detta tar cirka 5 minuter.
  4. Under tiden kan du pensla formarna med oljan. Använd gärna silikon som är enklast att få ut gelehjärtana ur, pralinformar funkar också men blir lite pilligare.
  5. Krama ur gelatinbladen och lägg ner dem i hallonpurén. Häll på lite av sockerlagen i taget och rör om tills allt blandats väl och gelatinet löst sig.
  6. Häll upp gelevätskan i de oljade formarna och låt stelna i rumstemperatur.
Sockret:
  1. PIlla försiktigt ut hjärtana ur sina formar.
  2. Blanda strösocker med citronsyran i en liten skål. Om kornen från citronsyran känns stora så mortla dem gärna lite innan.
  3. Rulla gelegodiset i sockret och lägg upp på ett fat eller i en skål. Bjud någon lycklig utvald eller mumsa i dig allt själv.
Receptanteckningar

Det här med syrligheten i gelehallonen styr du naturligtvis själv. Smaka gärna av geleröran, tycker du att den ska vara syrligare kan du tillsätta mer citronsyra. Samma sak med sockerblandningen, börja hellre med lite mindre syra och tillsätt mer om du önskar. Är du ingen fan av sura godisar skippar du såklart bara citronsyran helt.

Tips: Att hälla upp direkt från en skål eller kastrull i formarna kan vara knepigt. Använd gärna en liten kanna med pip, eller ännu bättre - en knäcktratt!

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress