Enkla frölimpan

november 14, 2017 | By

Skriv ut recept
ENKLA FRÖLIMPAN
Portioner
limpa
Ingredienser
Portioner
limpa
Ingredienser
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Smörj en avlång brödform med lite smör.
  3. Blanda filmjölk, sirap, bikarbonat och salt i en bunke.
  4. Rör sedan i vetemjöl, grahamsmjöl, grovs rågmjöl, solrosfrö, linfrö, sesamfrö och chiafrö. Blanda noga och häll sedan över smeten i formen. Bred ut lite med en slickepott och det behövs och strö över lite vetemjöl.
  5. Grädda först brödet i 60 minuter på 200° värme, sänk sedan till 175° och grädda ytterligare 30 minuter. Håll lite koll och lägg över en bit ugnsfolie den sista halvtimman om det ser ut att kunna brännas.
  6. Kolla gärna av innertemperaturen med en brödtermometer, när brödet håller 98° är det klart. Eller testa brödet med en brödsticka, om pinnen kommer upp relativt torr är brödet klart. Låt vila i formarna med handduk runt i några timmar innan du serverar det.
Receptanteckningar

Tips! Det här brödet är definitionen av enkelt. Det bästa är att du helt enkelt slänger i vad du har hemma i form av nötter, fröer och torkade bär. Gillar du russin är det jättegott i, och lite hela hasselnötter.

Pärontarte med kardemumma

augusti 31, 2017 | By

Skriv ut recept
Pärontarte med kardemumma
Portioner
tarte (ca 6-8 bitar)
Ingredienser
Kardemummasocker
Portioner
tarte (ca 6-8 bitar)
Ingredienser
Kardemummasocker
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Smält smöret i en kastrull och låt svalna en liten stund.
  3. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång brödform och forma det efter hörnen och kanterna så gott det går. Klipp bort överflödigt papper.
  4. Vispa ägg och kokossocker i en bunke med elvisp tills smeten blivit ljusare och lite fluffig.
  5. Tillsätt det smälta smöret och vispa försiktigt in det i smeten.
  6. Blanda mjöl, kokosmjöl, salt och vaniljpulver i en bunke. Tillsätt mjölblandningen till smeten och vänd försiktigt runt med en slickepott tills allt blandats.
  7. Häll smeten i botten på formen och jämna till.
  8. Skölj päronen och dela dem i halvor. Skär försiktigt bort skrutten och hårda delar uppe och nere på päronet. Sedan skär du päronet i skivor men låter det hänga ihop i toppen så att du kan breda ut det till en solfjäder. Ta så många halvor du får plats med och tryck ner lätt i smeten.
  9. Blanda ihop kokossocker och mortlad kardemumma och strö blandningen över päronen.
  10. Grädda i mitten av ugnen i cirka 40 minuter.
  11. När pajen svalnat något kan du försiktigt lyfta ur den ur formen med hjälp av bakplåtspappret. Servera med vaniljsås!

Irish farmhouse soda bread

mars 2, 2017 | By

Skriv ut recept
IRISH FARMHOUSE SODA BREAD
Portioner
limpa
Ingredienser
Portioner
limpa
Ingredienser
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 200° och förbered en plåt med bakplåtspapper och lite mjöl på.
  2. Blanda vetemjöl, fullkornsmjöl, havregryn, salt och bikarbonat i en stor bunke.
  3. Tärna smöret och tillsätt till mjölblandningen. Hacka in det med en kniv tills allt är blandat.
  4. Tillsätt kärnmjölken och blanda försiktigt tills du fått en deg som hänger ihop. Den kan kännas lite kletig, helt ok!
  5. Mjöla händerna och stjälp upp degen på det mjölade bakplåtspappret. Forma degklumpen till en limpa.
  6. Ta en vass kniv och skär ett kryss rakt över brödet. (Traditionen på Irland säger att man då släpper ut älvorna, men det hjälper ju även brödet att gräddas rakt igenom på ett bra sätt.)
  7. Pensla brödet med en blandning av smält smör och kärnmjölk, och grädda mitt i ugnen i cirka 35 minuter. Ta gärna ut och pensla en gång till med blandningen efter halva tiden.
  8. Ta ut brödet och knacka lätt med baksidan av en kniv mot undersidan av limpan. Låter det ihåligt är det färdigt, annars kan du grädda en stund till med brödet upp och ner på plåten.
  9. Stjälp upp på ett galler och lägg över en kökshandduk så håller sig skorpan krispig och fin. Låt svalna och skär upp i skivor. Njut!
Receptanteckningar

Obs! Det är inte helt lätt att hitta kärnmjölk (buttermilk) ute i matbutikerna här i Sverige. Det enda märket jag sett som säljer är Wapnö mejeri som finns på Urban deli här i Stockholm. I USA och på Irland är det dock väldigt vanligt just vid brödbak, så gillar man att baka efter utländska recept kan det vara bra att veta följande:

Kärnmjölk är det som blir kvar förutom smöret när man kärnat smör av grädde. Den innehåller stora mängder fett, är syrlig i smaken och har egenskaper som gör att den tjocknar. I stället för kärnmjölk kan du göra ett substitut genom att blanda en fetare mjölk med syra av något slag, min personliga favorit är citron:
Blanda två matskedar pressad citronsaft med 470 ml mjölk så får du en halvliter. Låt stå fem minuter. Funkar och smakar toppen!

 

Kanelbullar i långpanna

februari 10, 2017 | By

Skriv ut recept
KANELBULLAR I LÅNGPANNA
Portioner
bullar
Ingredienser
Fyllning:
Pensling och dekoration:
Sockerlag:
Portioner
bullar
Ingredienser
Fyllning:
Pensling och dekoration:
Sockerlag:
Instruktioner
  1. Smula jästen i en bunke och häll på mjölk och vispgrädde. Rör runt tills jästen löst upp sig.
  2. Tillsätt sirap, ägg, vaniljsocker, bakpulver, kardemumma, salt och smör. Tillsätt sedan mjölet lite i taget och kör länge i maskinen till en smidig, elastisk deg i cirka 15-20 minuter.
  3. Lägg degen i kylen för att vila och förbered fyllningen:
  4. FYLLNING: Rör ihop mjukt smör, farinsocker och kanel till en kladdig smet.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en platta, cirka 30 x 40 cm. Bred på fyllningen i ett jämnt lager och rulla sedan ihop degen till en rulle från ena långsidan till den andra.
  6. Skär rullen i 15 bitar och lägg i bakpappersklädd långpanna. Lägg på en duk och låt bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 60 minuter.
  7. Sätt under tiden ugnen på 225°.
  8. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i cirka 10-15 minuter beroende på hur tjock panna du använder. (Bakar du på plåt kan värmen gå igenom snabbare än om du har en tjockare ugnsform.)
  9. När bullarna är ute ur ugnen är det dags att pensla med sockerlag och strö på pärlsocker. Servera gärna medan de är lite varma (eller frys in när de svalnat).

Digestivekex

februari 8, 2017 | By

Skriv ut recept
DIGESTIVEKEX
Portioner
kex
Ingredienser
Eventuell topping
Portioner
kex
Ingredienser
Eventuell topping
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 180 °.
  2. Mixa havregrynen lätt i en mixer så att de blir finfördelade men inte helt som ett mjöl.
  3. Blanda havregrynen med grahamsmjöl och vetemjöl.
  4. Tillsätt salt, bikarbonat och muscovadosocker och blanda noga.
  5. Rör i mjölken och det kalla smöret skuret i små kuber. Finfördela med fingrarna eller kör i bakmaskinen tills blandningen blivit till en massa som hänger ihop. Tillsätt mer mjölk om det behövs men den ska inte vara kladdig.
  6. Kavla ut massan mellan två bakplåtspapper och ta ut rundlar med hjälp av en rund utstickare eller ett glas med tunn kant.
  7. Lägg på en plåt med bakplåtspapper med lite mellanrum emellan kexen och gör eventuella mönster innan du gräddar dem mitt i ugnen i cirka 10 minuter. De ska få lite färg på kanterna.
  8. Låt kakorna svalna innan du eventuellt doppar dem i lite smält choklad och strör över riven kokos.

MINISEMLOR

januari 21, 2017 | By

Skriv ut recept
MINISEMLOR, KLASSISKA OCH DE MED NUTELLA
Instruktioner
  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Smält smöret i en kastrull och häll på mjölken, låt vätskan bli fingervarm.
  3. Häll på lite av degvätskan och lös upp jästen, fortsätt med resten.
  4. Blanda också ner ägg, sirap, salt, kardemumma och det mesta av mjölet. Arbeta ihop i en köksassistent eller för hand tills degen blivit kladdfri.
  5. Låt jäsa under en bakduk i cirka 60 minuter och sätt sedan ugnen på 225°.
  6. Mjöla ett bakbord och ta upp degen. Dela den i 40 lika stora bitar och rulla dem till små släta bullar. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa cirka 45 minuter.
  7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen 7-10 min. Låt bullarna svalna.
Fyll bullarna
  1. Skär av locket på bullarna och skär till små trekanter av bitarna. Lägg åt sidan.
  2. Gröp ur semmelbullarna så du får en fin liten grop att fylla. Fyll hälften med nutella.
  3. Blanda ihop mandelmassa med innankråmet från hälften av bullarna och mjölken. Är smeten för tjock, blanda i mer mjölk. Är den för lös, blanda i lite mer innankråm från resten av bullarna. Fyll andra hälften av bullarna med blandningen.
  4. Vispa upp grädden till en konsistens som är spritsbar men fortfarande fluffig. Häll hälften av grädden i en spritspåse och spritsa över bullarna med mandelmassa i.
  5. Smält chokladen i vattenbad, låt svalna och blanda sedan ner i resten av grädden. Vispa ihop så allt blandar sig väl och häll upp i en annan spritspåse. Spritsa över bullarna med nutella i.
  6. Avsluta med att lägga på trekantslocken och pudra över lite florsocker. Ta-dah!
Receptanteckningar

Jag gillar att bryta av det söta i nutellan med en lite bittrare smak på grädden och använder därför mörk choklad, men du kan såklart använda mjölkchoklad om du hellre vill det. Du kan också slänga ner ett par nypor florsocker i grädden innan du vispar den.

Stött eller mald kardemumma är en smaksak, själv är jag tokig i kardemumma och har inget emot lite bitar i, men om sagt, finmalen går lika bra.

Slutligen, du fixar väl din egen mandelmassa? Detta recept jag lagt upp på bloggen är toppen till semlor!

 

CANDY CUPCAKES

januari 10, 2017 | By

Skriv ut recept
CANDY CUPCAKES
Portioner
medelstora cupcakes
Portioner
medelstora cupcakes
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Sikta ihop mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Ställ åt sidan.
  3. Kör mjukt smör tillsammans med strösocker i en maskin tills det är vitt och fluffigt, använd gärna vingen i stället för vispen. Skrapa ner från bunkens sidor när det behövs.
  4. Kör ner ett ägg i taget i smeten, fortsätt vispa med vingen en stund.
  5. Blanda mjölk och vaniljextrakt.
  6. Nu är det dags att blanda ihop allt. Men gör det i ett par omgångar; häll i lite mjölblandning först och kör maskinen tills allt blandats, sen lite mjölk, lite mer mjöl, mjölk... osv. Smeten kan bli lite grynig om ingredienserna har olika temperatur, men det brukar lösa sig när man hällt i det sista mjölet.
  7. Fyll muffinsformar av valfri storlek med smet, fyll till 2/3 av formen så har de plats att växa.
  8. Grädda i ugnen cirka 12-15 minuter beroende på storlek, du kan känna med en provsticka ifall smeten är torr. Ta ut och låt svalna, gärna på galler.
  9. Dags för frosting! Vispa smöret en stund, häll sedan i florsocker och kör tills blandningen är vit och fluffig. Sänk hastigheten på vispen och blanda ner philadelphian och citronsaften, och till sist sylten eller purén. (sila gärna bort stora bitar först, det är svårt att spritsa annars) Om du vill ha en djupare färg blandar du i ett par droppar röd karamellfärg eller lite pastafärg.
  10. Välj en fin tyll (=spritsmunstycke) och fyll en spritspåse med frostingen. Spritsa som du vill, dekorera med vad du vill. Klart!    

BALLERINAKAKOR

november 27, 2016 | By

Skriv ut recept
BALLERINAKAKOR
Portioner
kakor (dubbla)
Ingredienser
Mördeg:
Fyllning:
Portioner
kakor (dubbla)
Ingredienser
Mördeg:
Fyllning:
Instruktioner
  1. Blanda smör, socker och vaniljsocker, gärna i hushållsassistent.
  2. Tillsätt äggulan och mjölet, blanda snabbt ihop till en del.
  3. Dela degen i två delar, arbeta in kakaon i den ena.
  4. Låt degarna ligga kallt 30 minuter.
  5. Kavla ut på mjölat bakbord, ta ut mått och tänk på att räkna så du får lika många underdelar av den mörka degen som överdelar av den ljusa.
  6. Grädda kakorna i 180°C, 10-13 minuter. Låt svalna.
  7. Smält nougat och choklad i vattenbad. Bred ut på kakorna, montera ihop och låt stelna i kylen. Förvara i lufttät burk i rumstemperatur.
Receptanteckningar

Tips! De utstickare jag använt köpte jag på Clas Ohlson förra året, har du inga liknande så använd ett vanligt pepparkaksmått i valfri form och ett mindre mått (hjärta, ring, stjärna eller varför inte en liten gris?) och ta ut i mitten av de ljusa kakorna. Eller skär ut en mindre ring med en kniv om du inte har några små mått.

 

SHORTBREAD

november 27, 2016 | By

 

 

Skriv ut recept
SHORTBREAD
Portioner
kakor
Ingredienser
Portioner
kakor
Ingredienser
Instruktioner
  1. Rör smöret mjukt med vinge i en hushållsassistent.
  2. Tillsätt socker och salt och blanda väl, skrapa sidorna på bunken om det behövs.
  3. Blanda vetemjöl och maizena och sikta ner i smörsmeten. Arbeta in försiktigt tills degen går ihop. Överarbeta inte degen, en mördeg ska hanteras försiktigt.
  4. Dela degen i två och kavla ut på plåtar med bakplåtspapper, cirka en centimeter tjock och till formen av en rektangel. Fastnar kakdegen på kaveln så sikta lite mjöl över eller lägg ett bakplåtspapper till mellan kaveln och degen.
  5. Skär ut kakor, cirka 3 x 6 centimeter eller i den form du vill ha dem. Se till att de ligger med några millimeters mellanrum på plåten.
  6. Nagga kakorna med en gaffel eller provsticka.
  7. Kyl kakorna 20-30 minuter.
  8. Grädda i cirka 45 minuter på 150°C, kakorna ska inte få färg.
  9. Låt svalna på plåtarna innan du flyttar dem.
Receptanteckningar

Tips! Smaksätt degen med lite rivet apelsin- eller citronskal, jättegott!

 

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress