Sursockrade gelehallon

februari 23, 2017 | By

Skriv ut recept
SURSOCKRADE GELEHALLON
Portioner
gelehjärtan
Ingredienser
Pensling av formen:
Rulla i:
Portioner
gelehjärtan
Ingredienser
Pensling av formen:
Rulla i:
Instruktioner
  1. Lägg gelatinbladen i en bunke med kallt vatten i cirka 5-10 minuter.
  2. Under tiden: tina hallonen antingen i micron eller i en kastrull på spisen. Passera dem genom en finmaskig sil så att du får en klar hallonpuré utan kärnor.
  3. Väg eller mät upp vatten, socker, glykossirap och citronsyra i en kastrull, blanda runt och låt sedan koka på medelhög värme (utan att röra) till 122°. Detta tar cirka 5 minuter.
  4. Under tiden kan du pensla formarna med oljan. Använd gärna silikon som är enklast att få ut gelehjärtana ur, pralinformar funkar också men blir lite pilligare.
  5. Krama ur gelatinbladen och lägg ner dem i hallonpurén. Häll på lite av sockerlagen i taget och rör om tills allt blandats väl och gelatinet löst sig.
  6. Häll upp gelevätskan i de oljade formarna och låt stelna i rumstemperatur.
Sockret:
  1. PIlla försiktigt ut hjärtana ur sina formar.
  2. Blanda strösocker med citronsyran i en liten skål. Om kornen från citronsyran känns stora så mortla dem gärna lite innan.
  3. Rulla gelegodiset i sockret och lägg upp på ett fat eller i en skål. Bjud någon lycklig utvald eller mumsa i dig allt själv.
Receptanteckningar

Det här med syrligheten i gelehallonen styr du naturligtvis själv. Smaka gärna av geleröran, tycker du att den ska vara syrligare kan du tillsätta mer citronsyra. Samma sak med sockerblandningen, börja hellre med lite mindre syra och tillsätt mer om du önskar. Är du ingen fan av sura godisar skippar du såklart bara citronsyran helt.

Tips: Att hälla upp direkt från en skål eller kastrull i formarna kan vara knepigt. Använd gärna en liten kanna med pip, eller ännu bättre - en knäcktratt!

 

Kanelbullar i långpanna

februari 10, 2017 | By

Skriv ut recept
KANELBULLAR I LÅNGPANNA
Portioner
bullar
Ingredienser
Fyllning:
Pensling och dekoration:
Sockerlag:
Portioner
bullar
Ingredienser
Fyllning:
Pensling och dekoration:
Sockerlag:
Instruktioner
  1. Smula jästen i en bunke och häll på mjölk och vispgrädde. Rör runt tills jästen löst upp sig.
  2. Tillsätt sirap, ägg, vaniljsocker, bakpulver, kardemumma, salt och smör. Tillsätt sedan mjölet lite i taget och kör länge i maskinen till en smidig, elastisk deg i cirka 15-20 minuter.
  3. Lägg degen i kylen för att vila och förbered fyllningen:
  4. FYLLNING: Rör ihop mjukt smör, farinsocker och kanel till en kladdig smet.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en platta, cirka 30 x 40 cm. Bred på fyllningen i ett jämnt lager och rulla sedan ihop degen till en rulle från ena långsidan till den andra.
  6. Skär rullen i 15 bitar och lägg i bakpappersklädd långpanna. Lägg på en duk och låt bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 60 minuter.
  7. Sätt under tiden ugnen på 225°.
  8. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i cirka 10-15 minuter beroende på hur tjock panna du använder. (Bakar du på plåt kan värmen gå igenom snabbare än om du har en tjockare ugnsform.)
  9. När bullarna är ute ur ugnen är det dags att pensla med sockerlag och strö på pärlsocker. Servera gärna medan de är lite varma (eller frys in när de svalnat).

Kardemummabullar med kokossocker

januari 30, 2017 | By

Skriv ut recept
KARDEMUMMABULLAR MED KOKOSSOCKER
Portioner
bullar
Ingredienser
Fyllning:
Sockerlag:
Kardemummasocker:
Pensling:
Portioner
bullar
Ingredienser
Fyllning:
Sockerlag:
Kardemummasocker:
Pensling:
Instruktioner
  1. Smula jästen i en bunke och lös upp den i lite av mjölken, som gärna får vara kall.
  2. Häll på resten av mjölken och tillsätt smör, salt, socker, kardemumma och mjölet (lite i taget). Degen kan upplevas lite kladdig till en början, men kommer gå ihop sig bättre när den knådats ordentligt. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt degen knådas länge (gärna i maskin) i cirka 20-25 minuter. När den är elastisk och blank börjar den bli färdig.
  3. Dela degen i två delar och låt vila i kylen 30 minuter. Detta hjälper degen att spänna av så den går lättare att kavla.
  4. Under tiden gör du fyllingen: rör ihop mjukt smör med kokossockret till en underbar, kletig massa.
  5. Ta upp en deg i taget på mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel, gärna minst 50 cm bred. Bred på hälften av fyllningen på degen och vik ett treslag (vik den ena kortändan in en bit förbi mitten och gör likadant från andra hållet), så att du får tre lager.
  6. Skär i 15 strimlor och "tvinna" eller snurra fina knutar, där du ser till att änden på degen hamnar under bullen. Lägg i bullformar. Upprepa samma procedur med den andra degen och låt bullarna jäsa till dubbel storlek, det tar cirka 60 min.
  7. Sätt ugnen på 225° och förbered kardemummasockret (blanda socker med mortlad kardemumma) och sockerlagen, som du gör genom att koka upp socker, vatten och vanilj. Ställ åt sidan.
  8. Pensla de färdigjästa bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen 6-8 minuter.
  9. Pensla de nygräddade bullarna med sockerlag och strö på kardemummasocker. Vackert och så himla gott!
Receptanteckningar

Obs! Har du tänkt frysa in en del av bullarna, låt då bli att pensla dem efter gräddning. Att pensla med sockerlag och strö på socker blir mycket godare och snyggare att fixa när bullarna är värmda sen, annars smälter det bara och blir kladdigt.

 

Mandelmassa deluxe

Recept | januari 20, 2017 | By

Skriv ut recept
MANDELMASSA DELUXE
Portioner
burk
Ingredienser
Portioner
burk
Ingredienser
Instruktioner
  1. Kör mandeln i en matberedare tills den blivit till ett fint pulver (eller så finmald det bara går).
  2. Häll strösocker och vatten i en kastrull och koka upp till en sockerlag, men avbryt när typ 2/3 av sockret lösts upp. Eller, det beror på hur knastrig du vill ha din mandelmassa. Ju knastrigare, desto mer sockerkonsistens behåller du. (Personligen gillar jag att behålla lite knaster men lösa upp det mesta). Låt svalna en aning.
  3. Häll sockerlagen över mandeln och kör ihop till en härligt krämig mandelmassa. Provsmaka och ooha och aaha dig över hur god den är ljummen.
  4. Häll upp på burk eller i dubbla lager plastfolie som du formar till en korv. Mandelmassan kommer att stelna till så att den håller ihop ordentligt, men blir inte lika hård som den färdigköpta. Förvara i kyl så att den inte torkar ut och blir smulig.
Receptanteckningar

Skal eller inte skal på mandeln? Det avgör du själv, smaken kan bli något bittrare med skalet på, och så blir den mörkare till färgen förstås. Den jag gjort är utan skal. (Du tar bort det genom att blötlägga mandeln i en skål vatten som du kör i micron ett par minuter, sen kan du enkelt "snoppa" mandeln, det vill säga pluppa ur själva mandeln ur skalet.)

 

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress