Pärontarte med kardemumma

augusti 31, 2017 | By

Skriv ut recept
Pärontarte med kardemumma
Portioner
tarte (ca 6-8 bitar)
Ingredienser
Kardemummasocker
Portioner
tarte (ca 6-8 bitar)
Ingredienser
Kardemummasocker
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Smält smöret i en kastrull och låt svalna en liten stund.
  3. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång brödform och forma det efter hörnen och kanterna så gott det går. Klipp bort överflödigt papper.
  4. Vispa ägg och kokossocker i en bunke med elvisp tills smeten blivit ljusare och lite fluffig.
  5. Tillsätt det smälta smöret och vispa försiktigt in det i smeten.
  6. Blanda mjöl, kokosmjöl, salt och vaniljpulver i en bunke. Tillsätt mjölblandningen till smeten och vänd försiktigt runt med en slickepott tills allt blandats.
  7. Häll smeten i botten på formen och jämna till.
  8. Skölj päronen och dela dem i halvor. Skär försiktigt bort skrutten och hårda delar uppe och nere på päronet. Sedan skär du päronet i skivor men låter det hänga ihop i toppen så att du kan breda ut det till en solfjäder. Ta så många halvor du får plats med och tryck ner lätt i smeten.
  9. Blanda ihop kokossocker och mortlad kardemumma och strö blandningen över päronen.
  10. Grädda i mitten av ugnen i cirka 40 minuter.
  11. När pajen svalnat något kan du försiktigt lyfta ur den ur formen med hjälp av bakplåtspappret. Servera med vaniljsås!

Citronmacarons

maj 15, 2017 | By

Skriv ut recept
CITRONMACARONS
Portioner
st
Ingredienser
Fyllning:
Dekoration:
Portioner
st
Ingredienser
Fyllning:
Dekoration:
Instruktioner
  1. Förbered ett par plåtar med bakplåtspapper eller använd macaronmattor om du har sådana.
  2. Vispa äggvitan hård tills den formar fasta toppar i en bunke av glas eller rostfritt stål.
  3. Rör ihop strösocker med 140 gram florsocker och tillsätt till äggvitan, vispa vidare ett par minuter.
  4. Kör mandelmjöl med resterande florsocker (180 gram) i en matberedare tills allt är riktigt finmalt. Sikta ner blandningen i marängsmeten.
  5. Vänd försiktigt med en stor slev tills smeten blivit helt jämn. Det tar en stund, så ha tålamod. Men vispa absolut inte, då får du in för mycket luft i marängen.
  6. (Om du vill färga eller smaksätta dina macarons, så tillsätter du lite gelefärg eller smakessens här.)
  7. Skrapa ur smeten i en spritspåse med en rund tyll i, och spritsa marängen till små rundlar på cirka tre centumeter i diameter på plåtarna. De flyter ut lite grann så spritsa inte alltför tätt.
  8. Pudra över lite lingonpulver på hälften av dina macarons om du vill göra dem lite extra ljusiga och syrliga i smaken. (Det går självklart bra att skippa detta moment.)
  9. Låt ligga och torka i 30-60 minuter på plåten. Under tiden sätter du ugnen på 150 grader.
  10. Grädda mitt i ugnen i cirka 12 minuter, ta ut och låt svalna på plåten.
Fyllningen:
  1. Vispa smöret mjukt tills det blivit vitt och fluffigt.
  2. Tillsätt florsocker, vispgrädde, citronsaft, vaniljpulver och salt. Vispa tills allt blandats väl.
  3. Fyll en spritsåse med fyllningen och spritsa på hälften av dina macarons. Lägg ihop två och två med resterande macarons och förvara svalt.

Semmelwhoopies

februari 1, 2017 | By

Skriv ut recept
SEMMELWHOOPIES
Portioner
dubbla whoopies
Ingredienser
Portioner
dubbla whoopies
Ingredienser
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Vispa ihop smör och socker riktigt fluffigt.
  3. Tillsätt ägget och vispa tills allt är ordentligt blandat.
  4. Häll på mjölk och filmjölk och rör ytterligare en liten stund.
  5. Sikta ihop de torra ingredienserna i en skål; mjöl, bakpulver, vaniljpulver, salt och kardemumma. Rör försiktigt ner mjölblandningen i smeten. Allt ska vara blandat, men rör du för mycket kan smeten bli för lös och whoopiesarna blir platta - det vill vi ju inte!
  6. Häll smeten i en spritspåse och spritsa ut små rundlar (du bestämmer själv storleken, men som en femkrona brukar vara lagom) på en plåt med bakplåtspapper eller på en macaronplåt.
  7. Grädda i mitten av ugnen 8-10 minuter tills kakorna fått lite, lite färg på kanterna. Ta ut och låt svalna.
Fyllning och montering:
  1. Vispa grädden ganska hårt och blanda i den rivna mandelmassan.
  2. Välj ut en snygg tyll (spritsmunstycke), häll mandelmassegrädden i en spritspåse och spritsa en rejäl klick på hälften av kakorna.
  3. Lägg på resten av kakorna som lock och pudra över lite florsocker. Klart!

Kardemummabullar med kokossocker

januari 30, 2017 | By

Skriv ut recept
KARDEMUMMABULLAR MED KOKOSSOCKER
Portioner
bullar
Ingredienser
Fyllning:
Sockerlag:
Kardemummasocker:
Pensling:
Portioner
bullar
Ingredienser
Fyllning:
Sockerlag:
Kardemummasocker:
Pensling:
Instruktioner
  1. Smula jästen i en bunke och lös upp den i lite av mjölken, som gärna får vara kall.
  2. Häll på resten av mjölken och tillsätt smör, salt, socker, kardemumma och mjölet (lite i taget). Degen kan upplevas lite kladdig till en början, men kommer gå ihop sig bättre när den knådats ordentligt. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt degen knådas länge (gärna i maskin) i cirka 20-25 minuter. När den är elastisk och blank börjar den bli färdig.
  3. Dela degen i två delar och låt vila i kylen 30 minuter. Detta hjälper degen att spänna av så den går lättare att kavla.
  4. Under tiden gör du fyllingen: rör ihop mjukt smör med kokossockret till en underbar, kletig massa.
  5. Ta upp en deg i taget på mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel, gärna minst 50 cm bred. Bred på hälften av fyllningen på degen och vik ett treslag (vik den ena kortändan in en bit förbi mitten och gör likadant från andra hållet), så att du får tre lager.
  6. Skär i 15 strimlor och "tvinna" eller snurra fina knutar, där du ser till att änden på degen hamnar under bullen. Lägg i bullformar. Upprepa samma procedur med den andra degen och låt bullarna jäsa till dubbel storlek, det tar cirka 60 min.
  7. Sätt ugnen på 225° och förbered kardemummasockret (blanda socker med mortlad kardemumma) och sockerlagen, som du gör genom att koka upp socker, vatten och vanilj. Ställ åt sidan.
  8. Pensla de färdigjästa bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen 6-8 minuter.
  9. Pensla de nygräddade bullarna med sockerlag och strö på kardemummasocker. Vackert och så himla gott!
Receptanteckningar

Obs! Har du tänkt frysa in en del av bullarna, låt då bli att pensla dem efter gräddning. Att pensla med sockerlag och strö på socker blir mycket godare och snyggare att fixa när bullarna är värmda sen, annars smälter det bara och blir kladdigt.

 

SMOOTHIEBOWL MED BLÅBÄR, GRANATÄPPLE OCH KIWI

januari 16, 2017 | By

Skriv ut recept
SMOOTHIEBOWL MED BLÅBÄR, GRANATÄPPLE OCH KIWI
Portioner
rejäl skål
Portioner
rejäl skål
Instruktioner
  1. Häll alla ingredienser i en mixer (eller om du kör i bunke med staxmixer - ta på förklädet först!) och mixa ihop till du har en skön konsistens. Är den för tjock? Häll i mer mandelmjölk. Är den för lös? Kör ner lite mer banan eller en näve frysta blåbär till. (Den ska vara tjock nog att kunna ätas med sked och gärna hålla för lite tjusiga toppings ovanpå.)
  2. Släng på lite härliga toppings, här kan man verkligen vara Kajsa Varg och ta vad du haver. I mitt fall älskar jag denna kombination av blåbär, granatäpple och kiwi och lite knapriga frön för bra energi och tuggmotstånd. Testa dig fram till vad du gillar!
Receptanteckningar

Jag kommer aldrig med pekpinnar kring huruvida du ska välja sötade eller osötade produkter, det väljer du själv såklart. Osötad mandelmjölk är toppen för den som inte behöver så mycket sötma för att känna bra balans, en annan kanske tycker att det hela blir mycket godare med en sötad variant. Har du kört i osötad mandelmjölk och tycker att något saknas, testa att droppa i lite honung eller agavesirap - eller till och med en nypa vaniljsocker om du känner för det.

Du kan såklart även köra smaksatt kvarg om du vill, det gör det hela mycket sötare också. Blåbär känns ju som en given smak i detta fall, eller citron kanske. Vanilj funkar nog också men skippa då vaniljpulvret så smaken inte tar över för mycket.

 

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress