Citronmacarons

maj 15, 2017 | By

Skriv ut recept
CITRONMACARONS
Portioner
st
Ingredienser
Fyllning:
Dekoration:
Portioner
st
Ingredienser
Fyllning:
Dekoration:
Instruktioner
  1. Förbered ett par plåtar med bakplåtspapper eller använd macaronmattor om du har sådana.
  2. Vispa äggvitan hård tills den formar fasta toppar i en bunke av glas eller rostfritt stål.
  3. Rör ihop strösocker med 140 gram florsocker och tillsätt till äggvitan, vispa vidare ett par minuter.
  4. Kör mandelmjöl med resterande florsocker (180 gram) i en matberedare tills allt är riktigt finmalt. Sikta ner blandningen i marängsmeten.
  5. Vänd försiktigt med en stor slev tills smeten blivit helt jämn. Det tar en stund, så ha tålamod. Men vispa absolut inte, då får du in för mycket luft i marängen.
  6. (Om du vill färga eller smaksätta dina macarons, så tillsätter du lite gelefärg eller smakessens här.)
  7. Skrapa ur smeten i en spritspåse med en rund tyll i, och spritsa marängen till små rundlar på cirka tre centumeter i diameter på plåtarna. De flyter ut lite grann så spritsa inte alltför tätt.
  8. Pudra över lite lingonpulver på hälften av dina macarons om du vill göra dem lite extra ljusiga och syrliga i smaken. (Det går självklart bra att skippa detta moment.)
  9. Låt ligga och torka i 30-60 minuter på plåten. Under tiden sätter du ugnen på 150 grader.
  10. Grädda mitt i ugnen i cirka 12 minuter, ta ut och låt svalna på plåten.
Fyllningen:
  1. Vispa smöret mjukt tills det blivit vitt och fluffigt.
  2. Tillsätt florsocker, vispgrädde, citronsaft, vaniljpulver och salt. Vispa tills allt blandats väl.
  3. Fyll en spritsåse med fyllningen och spritsa på hälften av dina macarons. Lägg ihop två och två med resterande macarons och förvara svalt.

Sursockrade gelehallon

februari 23, 2017 | By

Skriv ut recept
SURSOCKRADE GELEHALLON
Portioner
gelehjärtan
Ingredienser
Pensling av formen:
Rulla i:
Portioner
gelehjärtan
Ingredienser
Pensling av formen:
Rulla i:
Instruktioner
  1. Lägg gelatinbladen i en bunke med kallt vatten i cirka 5-10 minuter.
  2. Under tiden: tina hallonen antingen i micron eller i en kastrull på spisen. Passera dem genom en finmaskig sil så att du får en klar hallonpuré utan kärnor.
  3. Väg eller mät upp vatten, socker, glykossirap och citronsyra i en kastrull, blanda runt och låt sedan koka på medelhög värme (utan att röra) till 122°. Detta tar cirka 5 minuter.
  4. Under tiden kan du pensla formarna med oljan. Använd gärna silikon som är enklast att få ut gelehjärtana ur, pralinformar funkar också men blir lite pilligare.
  5. Krama ur gelatinbladen och lägg ner dem i hallonpurén. Häll på lite av sockerlagen i taget och rör om tills allt blandats väl och gelatinet löst sig.
  6. Häll upp gelevätskan i de oljade formarna och låt stelna i rumstemperatur.
Sockret:
  1. PIlla försiktigt ut hjärtana ur sina formar.
  2. Blanda strösocker med citronsyran i en liten skål. Om kornen från citronsyran känns stora så mortla dem gärna lite innan.
  3. Rulla gelegodiset i sockret och lägg upp på ett fat eller i en skål. Bjud någon lycklig utvald eller mumsa i dig allt själv.
Receptanteckningar

Det här med syrligheten i gelehallonen styr du naturligtvis själv. Smaka gärna av geleröran, tycker du att den ska vara syrligare kan du tillsätta mer citronsyra. Samma sak med sockerblandningen, börja hellre med lite mindre syra och tillsätt mer om du önskar. Är du ingen fan av sura godisar skippar du såklart bara citronsyran helt.

Tips: Att hälla upp direkt från en skål eller kastrull i formarna kan vara knepigt. Använd gärna en liten kanna med pip, eller ännu bättre - en knäcktratt!

 

Kanelbullar i långpanna

februari 10, 2017 | By

Skriv ut recept
KANELBULLAR I LÅNGPANNA
Portioner
bullar
Ingredienser
Fyllning:
Pensling och dekoration:
Sockerlag:
Portioner
bullar
Ingredienser
Fyllning:
Pensling och dekoration:
Sockerlag:
Instruktioner
  1. Smula jästen i en bunke och häll på mjölk och vispgrädde. Rör runt tills jästen löst upp sig.
  2. Tillsätt sirap, ägg, vaniljsocker, bakpulver, kardemumma, salt och smör. Tillsätt sedan mjölet lite i taget och kör länge i maskinen till en smidig, elastisk deg i cirka 15-20 minuter.
  3. Lägg degen i kylen för att vila och förbered fyllningen:
  4. FYLLNING: Rör ihop mjukt smör, farinsocker och kanel till en kladdig smet.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en platta, cirka 30 x 40 cm. Bred på fyllningen i ett jämnt lager och rulla sedan ihop degen till en rulle från ena långsidan till den andra.
  6. Skär rullen i 15 bitar och lägg i bakpappersklädd långpanna. Lägg på en duk och låt bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 60 minuter.
  7. Sätt under tiden ugnen på 225°.
  8. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i cirka 10-15 minuter beroende på hur tjock panna du använder. (Bakar du på plåt kan värmen gå igenom snabbare än om du har en tjockare ugnsform.)
  9. När bullarna är ute ur ugnen är det dags att pensla med sockerlag och strö på pärlsocker. Servera gärna medan de är lite varma (eller frys in när de svalnat).

Semmelwhoopies

februari 1, 2017 | By

Skriv ut recept
SEMMELWHOOPIES
Portioner
dubbla whoopies
Ingredienser
Portioner
dubbla whoopies
Ingredienser
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Vispa ihop smör och socker riktigt fluffigt.
  3. Tillsätt ägget och vispa tills allt är ordentligt blandat.
  4. Häll på mjölk och filmjölk och rör ytterligare en liten stund.
  5. Sikta ihop de torra ingredienserna i en skål; mjöl, bakpulver, vaniljpulver, salt och kardemumma. Rör försiktigt ner mjölblandningen i smeten. Allt ska vara blandat, men rör du för mycket kan smeten bli för lös och whoopiesarna blir platta - det vill vi ju inte!
  6. Häll smeten i en spritspåse och spritsa ut små rundlar (du bestämmer själv storleken, men som en femkrona brukar vara lagom) på en plåt med bakplåtspapper eller på en macaronplåt.
  7. Grädda i mitten av ugnen 8-10 minuter tills kakorna fått lite, lite färg på kanterna. Ta ut och låt svalna.
Fyllning och montering:
  1. Vispa grädden ganska hårt och blanda i den rivna mandelmassan.
  2. Välj ut en snygg tyll (spritsmunstycke), häll mandelmassegrädden i en spritspåse och spritsa en rejäl klick på hälften av kakorna.
  3. Lägg på resten av kakorna som lock och pudra över lite florsocker. Klart!

Kardemummabullar med kokossocker

januari 30, 2017 | By

Skriv ut recept
KARDEMUMMABULLAR MED KOKOSSOCKER
Portioner
bullar
Ingredienser
Fyllning:
Sockerlag:
Kardemummasocker:
Pensling:
Portioner
bullar
Ingredienser
Fyllning:
Sockerlag:
Kardemummasocker:
Pensling:
Instruktioner
  1. Smula jästen i en bunke och lös upp den i lite av mjölken, som gärna får vara kall.
  2. Häll på resten av mjölken och tillsätt smör, salt, socker, kardemumma och mjölet (lite i taget). Degen kan upplevas lite kladdig till en början, men kommer gå ihop sig bättre när den knådats ordentligt. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt degen knådas länge (gärna i maskin) i cirka 20-25 minuter. När den är elastisk och blank börjar den bli färdig.
  3. Dela degen i två delar och låt vila i kylen 30 minuter. Detta hjälper degen att spänna av så den går lättare att kavla.
  4. Under tiden gör du fyllingen: rör ihop mjukt smör med kokossockret till en underbar, kletig massa.
  5. Ta upp en deg i taget på mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel, gärna minst 50 cm bred. Bred på hälften av fyllningen på degen och vik ett treslag (vik den ena kortändan in en bit förbi mitten och gör likadant från andra hållet), så att du får tre lager.
  6. Skär i 15 strimlor och "tvinna" eller snurra fina knutar, där du ser till att änden på degen hamnar under bullen. Lägg i bullformar. Upprepa samma procedur med den andra degen och låt bullarna jäsa till dubbel storlek, det tar cirka 60 min.
  7. Sätt ugnen på 225° och förbered kardemummasockret (blanda socker med mortlad kardemumma) och sockerlagen, som du gör genom att koka upp socker, vatten och vanilj. Ställ åt sidan.
  8. Pensla de färdigjästa bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen 6-8 minuter.
  9. Pensla de nygräddade bullarna med sockerlag och strö på kardemummasocker. Vackert och så himla gott!
Receptanteckningar

Obs! Har du tänkt frysa in en del av bullarna, låt då bli att pensla dem efter gräddning. Att pensla med sockerlag och strö på socker blir mycket godare och snyggare att fixa när bullarna är värmda sen, annars smälter det bara och blir kladdigt.

 

Mandelmassa deluxe

Recept | januari 20, 2017 | By

Skriv ut recept
MANDELMASSA DELUXE
Portioner
burk
Ingredienser
Portioner
burk
Ingredienser
Instruktioner
  1. Kör mandeln i en matberedare tills den blivit till ett fint pulver (eller så finmald det bara går).
  2. Häll strösocker och vatten i en kastrull och koka upp till en sockerlag, men avbryt när typ 2/3 av sockret lösts upp. Eller, det beror på hur knastrig du vill ha din mandelmassa. Ju knastrigare, desto mer sockerkonsistens behåller du. (Personligen gillar jag att behålla lite knaster men lösa upp det mesta). Låt svalna en aning.
  3. Häll sockerlagen över mandeln och kör ihop till en härligt krämig mandelmassa. Provsmaka och ooha och aaha dig över hur god den är ljummen.
  4. Häll upp på burk eller i dubbla lager plastfolie som du formar till en korv. Mandelmassan kommer att stelna till så att den håller ihop ordentligt, men blir inte lika hård som den färdigköpta. Förvara i kyl så att den inte torkar ut och blir smulig.
Receptanteckningar

Skal eller inte skal på mandeln? Det avgör du själv, smaken kan bli något bittrare med skalet på, och så blir den mörkare till färgen förstås. Den jag gjort är utan skal. (Du tar bort det genom att blötlägga mandeln i en skål vatten som du kör i micron ett par minuter, sen kan du enkelt "snoppa" mandeln, det vill säga pluppa ur själva mandeln ur skalet.)

 

SHORTBREAD

november 27, 2016 | By

 

 

Skriv ut recept
SHORTBREAD
Portioner
kakor
Ingredienser
Portioner
kakor
Ingredienser
Instruktioner
  1. Rör smöret mjukt med vinge i en hushållsassistent.
  2. Tillsätt socker och salt och blanda väl, skrapa sidorna på bunken om det behövs.
  3. Blanda vetemjöl och maizena och sikta ner i smörsmeten. Arbeta in försiktigt tills degen går ihop. Överarbeta inte degen, en mördeg ska hanteras försiktigt.
  4. Dela degen i två och kavla ut på plåtar med bakplåtspapper, cirka en centimeter tjock och till formen av en rektangel. Fastnar kakdegen på kaveln så sikta lite mjöl över eller lägg ett bakplåtspapper till mellan kaveln och degen.
  5. Skär ut kakor, cirka 3 x 6 centimeter eller i den form du vill ha dem. Se till att de ligger med några millimeters mellanrum på plåten.
  6. Nagga kakorna med en gaffel eller provsticka.
  7. Kyl kakorna 20-30 minuter.
  8. Grädda i cirka 45 minuter på 150°C, kakorna ska inte få färg.
  9. Låt svalna på plåtarna innan du flyttar dem.
Receptanteckningar

Tips! Smaksätt degen med lite rivet apelsin- eller citronskal, jättegott!

 

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress