Saftiga rågsiktskakor
Recept | maj 18, 2017 | By johannajonmyren

Portioner |
runda brödkakor
|
- 50 g jäst
- 6 dl havremjölk
- 1 tsk brödkryddor
- 2 tsk salt
- 1/2 dl ljus sirap
- 50 g rumsvarmt smör
- 14-15 dl rågsikt
Ingredienser
|
![]() |
- Smula jästen i en bunke.
- Värm havremjölken till fingervarm (37°) och häll ner lite i jästen. Rör om tills den lösts upp och häll ner resten av vätskan tillsammans med brödkryddor, salt, sirap och mjukt smör.
- Tillsätt rågsikten lite i taget och arbeta degen antingen i maskin eller för hand tills den blivit smidig och blank.
- Lägg över en bakduk och låt jäsa 45 minuter.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda igenom den lätt. Dela i fyra delar och forma delarna till runda brödkakor som du plattar till lite. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
- Använd baksidan av en tyll eller utstickare (äggkopp, snapsglas och liknande funkar också) och stansa ut ett hål mitt i varje kaka. Pricka den sedan med en nagg eller gaffel.
- Låt brödkakorna jäsa under duk 30 minuter, under tiden sätter du ugnen på 225°.
- Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna på ett galler.
CANDY CUPCAKES
januari 10, 2017 | By johannajonmyren

Portioner |
medelstora cupcakes
|
- 200 g vetemjöl
- 1/2 msk bakpulver
- 1/4 tsk salt
- 100 g rumsvarmt smör
- 100 g ströcker
- 2 ägg
- 1/2 tsk vaniljextrakt
- 120 g rumsvarm mjölk (gärna standardmjölk)
- 50 g smör
- 50 g florsocker
- 100 g philadelphiaost
- 1 tsk citronsaft (färskpressad)
- 2 msk jordgubbssylt (eller puré)
- Ev lite röd pastafärg/karamellfärg
Ingredienser
Cupcakes
Frosting
|
![]() |
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Sikta ihop mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Ställ åt sidan.
- Kör mjukt smör tillsammans med strösocker i en maskin tills det är vitt och fluffigt, använd gärna vingen i stället för vispen. Skrapa ner från bunkens sidor när det behövs.
- Kör ner ett ägg i taget i smeten, fortsätt vispa med vingen en stund.
- Blanda mjölk och vaniljextrakt.
- Nu är det dags att blanda ihop allt. Men gör det i ett par omgångar; häll i lite mjölblandning först och kör maskinen tills allt blandats, sen lite mjölk, lite mer mjöl, mjölk... osv. Smeten kan bli lite grynig om ingredienserna har olika temperatur, men det brukar lösa sig när man hällt i det sista mjölet.
- Fyll muffinsformar av valfri storlek med smet, fyll till 2/3 av formen så har de plats att växa.
- Grädda i ugnen cirka 12-15 minuter beroende på storlek, du kan känna med en provsticka ifall smeten är torr. Ta ut och låt svalna, gärna på galler.
- Dags för frosting! Vispa smöret en stund, häll sedan i florsocker och kör tills blandningen är vit och fluffig. Sänk hastigheten på vispen och blanda ner philadelphian och citronsaften, och till sist sylten eller purén. (sila gärna bort stora bitar först, det är svårt att spritsa annars) Om du vill ha en djupare färg blandar du i ett par droppar röd karamellfärg eller lite pastafärg.
- Välj en fin tyll (=spritsmunstycke) och fyll en spritspåse med frostingen. Spritsa som du vill, dekorera med vad du vill. Klart!
BALLERINAKAKOR
november 27, 2016 | By johannajonmyren

Portioner |
kakor (dubbla)
|
- 200 g rumsvarmt smör
- 0,5 dl socker
- 1,5 msk vaniljsocker
- 1 st äggula
- 4 dl vetemjöl
- 1,5 msk kakao
- 100 g nougat
- 100 g mörk choklad (gärna 70%)
Ingredienser
Mördeg:
Fyllning:
|
![]() |
- Blanda smör, socker och vaniljsocker, gärna i hushållsassistent.
- Tillsätt äggulan och mjölet, blanda snabbt ihop till en del.
- Dela degen i två delar, arbeta in kakaon i den ena.
- Låt degarna ligga kallt 30 minuter.
- Kavla ut på mjölat bakbord, ta ut mått och tänk på att räkna så du får lika många underdelar av den mörka degen som överdelar av den ljusa.
- Grädda kakorna i 180°C, 10-13 minuter. Låt svalna.
- Smält nougat och choklad i vattenbad. Bred ut på kakorna, montera ihop och låt stelna i kylen. Förvara i lufttät burk i rumstemperatur.
Tips! De utstickare jag använt köpte jag på Clas Ohlson förra året, har du inga liknande så använd ett vanligt pepparkaksmått i valfri form och ett mindre mått (hjärta, ring, stjärna eller varför inte en liten gris?) och ta ut i mitten av de ljusa kakorna. Eller skär ut en mindre ring med en kniv om du inte har några små mått.
SHORTBREAD
november 27, 2016 | By johannajonmyren

Portioner |
kakor
|
- 460 g rumsvarmt smör
- 220 g strösocker
- 1 tsk salt
- 520 g vetemjöl
- 160 g maizena
Ingredienser
|
![]() |
- Rör smöret mjukt med vinge i en hushållsassistent.
- Tillsätt socker och salt och blanda väl, skrapa sidorna på bunken om det behövs.
- Blanda vetemjöl och maizena och sikta ner i smörsmeten. Arbeta in försiktigt tills degen går ihop. Överarbeta inte degen, en mördeg ska hanteras försiktigt.
- Dela degen i två och kavla ut på plåtar med bakplåtspapper, cirka en centimeter tjock och till formen av en rektangel. Fastnar kakdegen på kaveln så sikta lite mjöl över eller lägg ett bakplåtspapper till mellan kaveln och degen.
- Skär ut kakor, cirka 3 x 6 centimeter eller i den form du vill ha dem. Se till att de ligger med några millimeters mellanrum på plåten.
- Nagga kakorna med en gaffel eller provsticka.
- Kyl kakorna 20-30 minuter.
- Grädda i cirka 45 minuter på 150°C, kakorna ska inte få färg.
- Låt svalna på plåtarna innan du flyttar dem.
Tips! Smaksätt degen med lite rivet apelsin- eller citronskal, jättegott!
Om mig
Jag som driver bloggen heter Johanna Jonmyren och bor i Bromma utanför Stockholm med man och två barn. Jag är utbildad journalist och konditor och kombinerar dessa i mitt yrke som bakskribent och sötsakskreatör.
Här djupdyker jag ner bland sötsaker, läckra bakverk, småpyssel och dekorationer. Jag tipsar om tekniker, ingredienser, böcker och nyheter inom denna förtrollande värld och hoppas kunna inspirera till det lilla extra till vardags såväl som till fest. Häng med!
Läs gärna mer om mig och mitt jobb som frilansande bakskribent på www.sugarontop.se.
Vill du komma i kontakt med mig? Skicka ett mejl till johanna@sugarontop.se
Alla bilder på bloggen är fotade av mig om inte annat anges. Vill du låna eller köpa en bild, hör av dig först så går det säkert att lösa.
Följ Sugar on top på fler ställen: