Sesam- och mandelbars
mars 1, 2017 | By johannajonmyren

Portioner |
bars
|
- 35 g kokossocker
- 60 ml agavesirap
- 2 msk kokosolja
- 2 msk mandelsmör
- 1/2 tsk salt (gärna havssalt)
- 120 g mandelmjöl
- 75 g mandelspån
- 35 g sesamfrö (gärna både vitt och svart)
Ingredienser
|
![]() |
- Sätt ugnen på 175°.
- Blanda kokossocker, agavesirap, kokosolja och kokossocker i en kastrull och värm på medelhög värme tills sockret smält och allt blandats väl.
- Tillsätt saltet och låt småkoka ett par minuter. Kolakrämen ska smaka salt karamell! Ställ åt sidan för att svalna lite.
- Blanda mandelmjöl, sesamfrön och mandelspån i en bunke. Häll över kolasmeten och blanda väl.
- Klä en mindre bakplåt eller bakform (ca 20 x 25 cm) med bakplåtspapper. Tryck ner blandningen och använd fingrarna eller baksidan av en sked för att packa den tätt mot botten hela vägen ut i kanterna.
- Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter eller tills gyllene.
- Låt svalna och skär upp i avlånga bars.
Det går alldeles utmärkt att göra detta recept med endast vita sesamfrön, men om du har lite svart sesamfrö hemma blir det himla läckert rent visuellt att tillsätta fem gram eller så. Det går lika fint att få till de svarta kornen med hjälp av ett par gram vallmofrö i stället.
Om mig
Jag som driver bloggen heter Johanna Jonmyren och bor i Bromma utanför Stockholm med man och två barn. Jag är utbildad journalist och konditor och kombinerar dessa i mitt yrke som bakskribent och sötsakskreatör.
Här djupdyker jag ner bland sötsaker, läckra bakverk, småpyssel och dekorationer. Jag tipsar om tekniker, ingredienser, böcker och nyheter inom denna förtrollande värld och hoppas kunna inspirera till det lilla extra till vardags såväl som till fest. Häng med!
Läs gärna mer om mig och mitt jobb som frilansande bakskribent på www.sugarontop.se.
Vill du komma i kontakt med mig? Skicka ett mejl till johanna@sugarontop.se
Alla bilder på bloggen är fotade av mig om inte annat anges. Vill du låna eller köpa en bild, hör av dig först så går det säkert att lösa.
Följ Sugar on top på fler ställen: