Fröknäcke med flingsalt
Bröd, glutenfritt | augusti 29, 2017 | By johannajonmyren

Portioner |
plåt
|
- 2 dl majsmjöl
- 2 msk mandelmjöl
- 0,5 dl solrosfrö
- 0,5 dl pumpafrö
- 0,5 dl sesamfrö (gärna både vitt och svart)
- 0,5 dl linfrö
- 1 msk chiafrö
- 0,5 tsk salt
- 0,5 dl olivolja
- 2 dl kokhett vatten
- Flingsalt att strö över
Ingredienser
|
![]() |
- Sätt ugnen på 170°.
- Blanda majsmjöl, mandelmjöl, alla fröer och salt i en skål.
- Häll över olivolja och kokhett vatten, blanda runt tills det blivit en smet.
- Vik ut bakplåtspapper på en stor plåt. Skrapa smeten ur bunken och bred ut den jämnt över plåten med hjälp av en degskrapa eller slickepott.
- Strö över flingsalt, smula eventuellt sönder lite innan om det är alltför stora bitar.
- Grädda i mitten av ugnen cirka 35 minuter tills brödet blivit gyllene. Låt svalna på plåten och bryt sedan sönder det i lagom stora bitar.
Citronmacarons
maj 15, 2017 | By johannajonmyren

Portioner |
st
|
- 140 g äggvita
- 60 g strösocker
- 140 + 180 g florsocker
- 180 g mandelmjöl
- 50 gram smör (rumsvarmt)
- 130 gram florsocker
- 1 msk vispgrädde
- 1 msk färskpressad citronsaft
- 1/2 tsk vaniljpulver
- 1 nypa salt
Ingredienser
Fyllning:
Dekoration:
|
![]() |
- Förbered ett par plåtar med bakplåtspapper eller använd macaronmattor om du har sådana.
- Vispa äggvitan hård tills den formar fasta toppar i en bunke av glas eller rostfritt stål.
- Rör ihop strösocker med 140 gram florsocker och tillsätt till äggvitan, vispa vidare ett par minuter.
- Kör mandelmjöl med resterande florsocker (180 gram) i en matberedare tills allt är riktigt finmalt. Sikta ner blandningen i marängsmeten.
- Vänd försiktigt med en stor slev tills smeten blivit helt jämn. Det tar en stund, så ha tålamod. Men vispa absolut inte, då får du in för mycket luft i marängen.
- (Om du vill färga eller smaksätta dina macarons, så tillsätter du lite gelefärg eller smakessens här.)
- Skrapa ur smeten i en spritspåse med en rund tyll i, och spritsa marängen till små rundlar på cirka tre centumeter i diameter på plåtarna. De flyter ut lite grann så spritsa inte alltför tätt.
- Pudra över lite lingonpulver på hälften av dina macarons om du vill göra dem lite extra ljusiga och syrliga i smaken. (Det går självklart bra att skippa detta moment.)
- Låt ligga och torka i 30-60 minuter på plåten. Under tiden sätter du ugnen på 150 grader.
- Grädda mitt i ugnen i cirka 12 minuter, ta ut och låt svalna på plåten.
- Vispa smöret mjukt tills det blivit vitt och fluffigt.
- Tillsätt florsocker, vispgrädde, citronsaft, vaniljpulver och salt. Vispa tills allt blandats väl.
- Fyll en spritsåse med fyllningen och spritsa på hälften av dina macarons. Lägg ihop två och två med resterande macarons och förvara svalt.
Sesam- och mandelbars
mars 1, 2017 | By johannajonmyren

Portioner |
bars
|
- 35 g kokossocker
- 60 ml agavesirap
- 2 msk kokosolja
- 2 msk mandelsmör
- 1/2 tsk salt (gärna havssalt)
- 120 g mandelmjöl
- 75 g mandelspån
- 35 g sesamfrö (gärna både vitt och svart)
Ingredienser
|
![]() |
- Sätt ugnen på 175°.
- Blanda kokossocker, agavesirap, kokosolja och kokossocker i en kastrull och värm på medelhög värme tills sockret smält och allt blandats väl.
- Tillsätt saltet och låt småkoka ett par minuter. Kolakrämen ska smaka salt karamell! Ställ åt sidan för att svalna lite.
- Blanda mandelmjöl, sesamfrön och mandelspån i en bunke. Häll över kolasmeten och blanda väl.
- Klä en mindre bakplåt eller bakform (ca 20 x 25 cm) med bakplåtspapper. Tryck ner blandningen och använd fingrarna eller baksidan av en sked för att packa den tätt mot botten hela vägen ut i kanterna.
- Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter eller tills gyllene.
- Låt svalna och skär upp i avlånga bars.
Det går alldeles utmärkt att göra detta recept med endast vita sesamfrön, men om du har lite svart sesamfrö hemma blir det himla läckert rent visuellt att tillsätta fem gram eller så. Det går lika fint att få till de svarta kornen med hjälp av ett par gram vallmofrö i stället.
Om mig
Jag som driver bloggen heter Johanna Jonmyren och bor i Bromma utanför Stockholm med man och två barn. Jag är utbildad journalist och konditor och kombinerar dessa i mitt yrke som bakskribent och sötsakskreatör.
Här djupdyker jag ner bland sötsaker, läckra bakverk, småpyssel och dekorationer. Jag tipsar om tekniker, ingredienser, böcker och nyheter inom denna förtrollande värld och hoppas kunna inspirera till det lilla extra till vardags såväl som till fest. Häng med!
Läs gärna mer om mig och mitt jobb som frilansande bakskribent på www.sugarontop.se.
Vill du komma i kontakt med mig? Skicka ett mejl till johanna@sugarontop.se
Alla bilder på bloggen är fotade av mig om inte annat anges. Vill du låna eller köpa en bild, hör av dig först så går det säkert att lösa.
Följ Sugar on top på fler ställen: