Saftiga rågsiktskakor

Recept | maj 18, 2017 | By

Skriv ut recept
SAFTIGA RÅGSIKTSKAKOR
Portioner
runda brödkakor
Ingredienser
Portioner
runda brödkakor
Ingredienser
Instruktioner
  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Värm havremjölken till fingervarm (37°) och häll ner lite i jästen. Rör om tills den lösts upp och häll ner resten av vätskan tillsammans med brödkryddor, salt, sirap och mjukt smör.
  3. Tillsätt rågsikten lite i taget och arbeta degen antingen i maskin eller för hand tills den blivit smidig och blank.
  4. Lägg över en bakduk och låt jäsa 45 minuter.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda igenom den lätt. Dela i fyra delar och forma delarna till runda brödkakor som du plattar till lite. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  6. Använd baksidan av en tyll eller utstickare (äggkopp, snapsglas och liknande funkar också) och stansa ut ett hål mitt i varje kaka. Pricka den sedan med en nagg eller gaffel.
  7. Låt brödkakorna jäsa under duk 30 minuter, under tiden sätter du ugnen på 225°.
  8. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna på ett galler.

Kanelbullar i långpanna

februari 10, 2017 | By

Skriv ut recept
KANELBULLAR I LÅNGPANNA
Portioner
bullar
Ingredienser
Fyllning:
Pensling och dekoration:
Sockerlag:
Portioner
bullar
Ingredienser
Fyllning:
Pensling och dekoration:
Sockerlag:
Instruktioner
  1. Smula jästen i en bunke och häll på mjölk och vispgrädde. Rör runt tills jästen löst upp sig.
  2. Tillsätt sirap, ägg, vaniljsocker, bakpulver, kardemumma, salt och smör. Tillsätt sedan mjölet lite i taget och kör länge i maskinen till en smidig, elastisk deg i cirka 15-20 minuter.
  3. Lägg degen i kylen för att vila och förbered fyllningen:
  4. FYLLNING: Rör ihop mjukt smör, farinsocker och kanel till en kladdig smet.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en platta, cirka 30 x 40 cm. Bred på fyllningen i ett jämnt lager och rulla sedan ihop degen till en rulle från ena långsidan till den andra.
  6. Skär rullen i 15 bitar och lägg i bakpappersklädd långpanna. Lägg på en duk och låt bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 60 minuter.
  7. Sätt under tiden ugnen på 225°.
  8. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i cirka 10-15 minuter beroende på hur tjock panna du använder. (Bakar du på plåt kan värmen gå igenom snabbare än om du har en tjockare ugnsform.)
  9. När bullarna är ute ur ugnen är det dags att pensla med sockerlag och strö på pärlsocker. Servera gärna medan de är lite varma (eller frys in när de svalnat).

Kardemummabullar med kokossocker

januari 30, 2017 | By

Skriv ut recept
KARDEMUMMABULLAR MED KOKOSSOCKER
Portioner
bullar
Ingredienser
Fyllning:
Sockerlag:
Kardemummasocker:
Pensling:
Portioner
bullar
Ingredienser
Fyllning:
Sockerlag:
Kardemummasocker:
Pensling:
Instruktioner
  1. Smula jästen i en bunke och lös upp den i lite av mjölken, som gärna får vara kall.
  2. Häll på resten av mjölken och tillsätt smör, salt, socker, kardemumma och mjölet (lite i taget). Degen kan upplevas lite kladdig till en början, men kommer gå ihop sig bättre när den knådats ordentligt. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt degen knådas länge (gärna i maskin) i cirka 20-25 minuter. När den är elastisk och blank börjar den bli färdig.
  3. Dela degen i två delar och låt vila i kylen 30 minuter. Detta hjälper degen att spänna av så den går lättare att kavla.
  4. Under tiden gör du fyllingen: rör ihop mjukt smör med kokossockret till en underbar, kletig massa.
  5. Ta upp en deg i taget på mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel, gärna minst 50 cm bred. Bred på hälften av fyllningen på degen och vik ett treslag (vik den ena kortändan in en bit förbi mitten och gör likadant från andra hållet), så att du får tre lager.
  6. Skär i 15 strimlor och "tvinna" eller snurra fina knutar, där du ser till att änden på degen hamnar under bullen. Lägg i bullformar. Upprepa samma procedur med den andra degen och låt bullarna jäsa till dubbel storlek, det tar cirka 60 min.
  7. Sätt ugnen på 225° och förbered kardemummasockret (blanda socker med mortlad kardemumma) och sockerlagen, som du gör genom att koka upp socker, vatten och vanilj. Ställ åt sidan.
  8. Pensla de färdigjästa bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen 6-8 minuter.
  9. Pensla de nygräddade bullarna med sockerlag och strö på kardemummasocker. Vackert och så himla gott!
Receptanteckningar

Obs! Har du tänkt frysa in en del av bullarna, låt då bli att pensla dem efter gräddning. Att pensla med sockerlag och strö på socker blir mycket godare och snyggare att fixa när bullarna är värmda sen, annars smälter det bara och blir kladdigt.

 

MINISEMLOR

januari 21, 2017 | By

Skriv ut recept
MINISEMLOR, KLASSISKA OCH DE MED NUTELLA
Instruktioner
  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Smält smöret i en kastrull och häll på mjölken, låt vätskan bli fingervarm.
  3. Häll på lite av degvätskan och lös upp jästen, fortsätt med resten.
  4. Blanda också ner ägg, sirap, salt, kardemumma och det mesta av mjölet. Arbeta ihop i en köksassistent eller för hand tills degen blivit kladdfri.
  5. Låt jäsa under en bakduk i cirka 60 minuter och sätt sedan ugnen på 225°.
  6. Mjöla ett bakbord och ta upp degen. Dela den i 40 lika stora bitar och rulla dem till små släta bullar. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa cirka 45 minuter.
  7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen 7-10 min. Låt bullarna svalna.
Fyll bullarna
  1. Skär av locket på bullarna och skär till små trekanter av bitarna. Lägg åt sidan.
  2. Gröp ur semmelbullarna så du får en fin liten grop att fylla. Fyll hälften med nutella.
  3. Blanda ihop mandelmassa med innankråmet från hälften av bullarna och mjölken. Är smeten för tjock, blanda i mer mjölk. Är den för lös, blanda i lite mer innankråm från resten av bullarna. Fyll andra hälften av bullarna med blandningen.
  4. Vispa upp grädden till en konsistens som är spritsbar men fortfarande fluffig. Häll hälften av grädden i en spritspåse och spritsa över bullarna med mandelmassa i.
  5. Smält chokladen i vattenbad, låt svalna och blanda sedan ner i resten av grädden. Vispa ihop så allt blandar sig väl och häll upp i en annan spritspåse. Spritsa över bullarna med nutella i.
  6. Avsluta med att lägga på trekantslocken och pudra över lite florsocker. Ta-dah!
Receptanteckningar

Jag gillar att bryta av det söta i nutellan med en lite bittrare smak på grädden och använder därför mörk choklad, men du kan såklart använda mjölkchoklad om du hellre vill det. Du kan också slänga ner ett par nypor florsocker i grädden innan du vispar den.

Stött eller mald kardemumma är en smaksak, själv är jag tokig i kardemumma och har inget emot lite bitar i, men om sagt, finmalen går lika bra.

Slutligen, du fixar väl din egen mandelmassa? Detta recept jag lagt upp på bloggen är toppen till semlor!

 

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress