Kokosgranola med nötter och frön
april 20, 2017 | By johannajonmyren

Portioner |
stor burk
|
- 5 dl havregryn
- 1 dl solroskärnor
- 0,5 dl sesamfrö
- 0,5 dl linfrö
- 1 dl kokosflingor
- 1,5 dl grovhackade valnötter
- 1,5 dl grovhackad mandel
- 2 krm salt
- 1 tsk kanel
- 2 msk kokosolja
- 3 msk agavesirap
Ingredienser
|
![]() |
- Sätt ugnen på 175°.
- Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke.
- Smält kokosoljan tillsammans med agavesirapen i en kastrull.
- Häll över i bunken och blanda runt noga tills alla gryn, nötter och fröer blir glansiga och fina av oljan och sirapen.
- Klä en djup bakplåt med bakplåtspapper och häll ut blandingen, fördela över hela plåten.
- Rosta granolan i ugnen i tio minuter, ta ut plåten och rör om. Sätt tillbaka i ugnen och rosta i femton minuter till. Ta gärna ut och rör om en extra gång när nötterna börjar få färg. (sammanlagd tid i ugnen cirka 25 minuter, men det beror på styrkan i din ugn. Passa noga så granolan inte bränns i slutet.)
- Låt svalna på plåten, då stelnar den och blir sådär knaprig och underbar. Förvara i lufttät glasburk och njut närhelst du önskar.
Irish farmhouse soda bread
mars 2, 2017 | By johannajonmyren

Portioner |
limpa
|
- 250 g vetemjöl
- 300 g fullkornsmjöl
- 100 g havregryn
- 1 tsk salt
- 1 tsk bikarbonat
- 25 g osaltat smör
- 500 g kärnmjöl (se nedan för tips!)
- 10 g smält smör
- 25 g kärnmjölk
Ingredienser
Pensling:
|
![]() |
- Sätt ugnen på 200° och förbered en plåt med bakplåtspapper och lite mjöl på.
- Blanda vetemjöl, fullkornsmjöl, havregryn, salt och bikarbonat i en stor bunke.
- Tärna smöret och tillsätt till mjölblandningen. Hacka in det med en kniv tills allt är blandat.
- Tillsätt kärnmjölken och blanda försiktigt tills du fått en deg som hänger ihop. Den kan kännas lite kletig, helt ok!
- Mjöla händerna och stjälp upp degen på det mjölade bakplåtspappret. Forma degklumpen till en limpa.
- Ta en vass kniv och skär ett kryss rakt över brödet. (Traditionen på Irland säger att man då släpper ut älvorna, men det hjälper ju även brödet att gräddas rakt igenom på ett bra sätt.)
- Pensla brödet med en blandning av smält smör och kärnmjölk, och grädda mitt i ugnen i cirka 35 minuter. Ta gärna ut och pensla en gång till med blandningen efter halva tiden.
- Ta ut brödet och knacka lätt med baksidan av en kniv mot undersidan av limpan. Låter det ihåligt är det färdigt, annars kan du grädda en stund till med brödet upp och ner på plåten.
- Stjälp upp på ett galler och lägg över en kökshandduk så håller sig skorpan krispig och fin. Låt svalna och skär upp i skivor. Njut!
Obs! Det är inte helt lätt att hitta kärnmjölk (buttermilk) ute i matbutikerna här i Sverige. Det enda märket jag sett som säljer är Wapnö mejeri som finns på Urban deli här i Stockholm. I USA och på Irland är det dock väldigt vanligt just vid brödbak, så gillar man att baka efter utländska recept kan det vara bra att veta följande:
Kärnmjölk är det som blir kvar förutom smöret när man kärnat smör av grädde. Den innehåller stora mängder fett, är syrlig i smaken och har egenskaper som gör att den tjocknar. I stället för kärnmjölk kan du göra ett substitut genom att blanda en fetare mjölk med syra av något slag, min personliga favorit är citron:
Blanda två matskedar pressad citronsaft med 470 ml mjölk så får du en halvliter. Låt stå fem minuter. Funkar och smakar toppen!
Digestivekex
februari 8, 2017 | By johannajonmyren

Portioner |
kex
|
- 65 g havregryn
- 50 g grahamsmjöl
- 50 g vetemjöl
- 35 g mörkt muscovadosocker
- 1 krm salt
- 2 krm bikarbonat
- 75 g osaltat smör
- 1 msk mjölk
- 50 g mörk choklad
- 25 g riven kokos
Ingredienser
Eventuell topping
|
![]() |
- Sätt ugnen på 180 °.
- Mixa havregrynen lätt i en mixer så att de blir finfördelade men inte helt som ett mjöl.
- Blanda havregrynen med grahamsmjöl och vetemjöl.
- Tillsätt salt, bikarbonat och muscovadosocker och blanda noga.
- Rör i mjölken och det kalla smöret skuret i små kuber. Finfördela med fingrarna eller kör i bakmaskinen tills blandningen blivit till en massa som hänger ihop. Tillsätt mer mjölk om det behövs men den ska inte vara kladdig.
- Kavla ut massan mellan två bakplåtspapper och ta ut rundlar med hjälp av en rund utstickare eller ett glas med tunn kant.
- Lägg på en plåt med bakplåtspapper med lite mellanrum emellan kexen och gör eventuella mönster innan du gräddar dem mitt i ugnen i cirka 10 minuter. De ska få lite färg på kanterna.
- Låt kakorna svalna innan du eventuellt doppar dem i lite smält choklad och strör över riven kokos.
Om mig
Jag som driver bloggen heter Johanna Jonmyren och bor i Bromma utanför Stockholm med man och två barn. Jag är utbildad journalist och konditor och kombinerar dessa i mitt yrke som bakskribent och sötsakskreatör.
Här djupdyker jag ner bland sötsaker, läckra bakverk, småpyssel och dekorationer. Jag tipsar om tekniker, ingredienser, böcker och nyheter inom denna förtrollande värld och hoppas kunna inspirera till det lilla extra till vardags såväl som till fest. Häng med!
Läs gärna mer om mig och mitt jobb som frilansande bakskribent på www.sugarontop.se.
Vill du komma i kontakt med mig? Skicka ett mejl till johanna@sugarontop.se
Alla bilder på bloggen är fotade av mig om inte annat anges. Vill du låna eller köpa en bild, hör av dig först så går det säkert att lösa.
Följ Sugar on top på fler ställen: