Citronmacarons

maj 15, 2017 | By

Skriv ut recept
CITRONMACARONS
Portioner
st
Ingredienser
Fyllning:
Dekoration:
Portioner
st
Ingredienser
Fyllning:
Dekoration:
Instruktioner
  1. Förbered ett par plåtar med bakplåtspapper eller använd macaronmattor om du har sådana.
  2. Vispa äggvitan hård tills den formar fasta toppar i en bunke av glas eller rostfritt stål.
  3. Rör ihop strösocker med 140 gram florsocker och tillsätt till äggvitan, vispa vidare ett par minuter.
  4. Kör mandelmjöl med resterande florsocker (180 gram) i en matberedare tills allt är riktigt finmalt. Sikta ner blandningen i marängsmeten.
  5. Vänd försiktigt med en stor slev tills smeten blivit helt jämn. Det tar en stund, så ha tålamod. Men vispa absolut inte, då får du in för mycket luft i marängen.
  6. (Om du vill färga eller smaksätta dina macarons, så tillsätter du lite gelefärg eller smakessens här.)
  7. Skrapa ur smeten i en spritspåse med en rund tyll i, och spritsa marängen till små rundlar på cirka tre centumeter i diameter på plåtarna. De flyter ut lite grann så spritsa inte alltför tätt.
  8. Pudra över lite lingonpulver på hälften av dina macarons om du vill göra dem lite extra ljusiga och syrliga i smaken. (Det går självklart bra att skippa detta moment.)
  9. Låt ligga och torka i 30-60 minuter på plåten. Under tiden sätter du ugnen på 150 grader.
  10. Grädda mitt i ugnen i cirka 12 minuter, ta ut och låt svalna på plåten.
Fyllningen:
  1. Vispa smöret mjukt tills det blivit vitt och fluffigt.
  2. Tillsätt florsocker, vispgrädde, citronsaft, vaniljpulver och salt. Vispa tills allt blandats väl.
  3. Fyll en spritsåse med fyllningen och spritsa på hälften av dina macarons. Lägg ihop två och två med resterande macarons och förvara svalt.

MINISEMLOR

januari 21, 2017 | By

Skriv ut recept
MINISEMLOR, KLASSISKA OCH DE MED NUTELLA
Instruktioner
  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Smält smöret i en kastrull och häll på mjölken, låt vätskan bli fingervarm.
  3. Häll på lite av degvätskan och lös upp jästen, fortsätt med resten.
  4. Blanda också ner ägg, sirap, salt, kardemumma och det mesta av mjölet. Arbeta ihop i en köksassistent eller för hand tills degen blivit kladdfri.
  5. Låt jäsa under en bakduk i cirka 60 minuter och sätt sedan ugnen på 225°.
  6. Mjöla ett bakbord och ta upp degen. Dela den i 40 lika stora bitar och rulla dem till små släta bullar. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa cirka 45 minuter.
  7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen 7-10 min. Låt bullarna svalna.
Fyll bullarna
  1. Skär av locket på bullarna och skär till små trekanter av bitarna. Lägg åt sidan.
  2. Gröp ur semmelbullarna så du får en fin liten grop att fylla. Fyll hälften med nutella.
  3. Blanda ihop mandelmassa med innankråmet från hälften av bullarna och mjölken. Är smeten för tjock, blanda i mer mjölk. Är den för lös, blanda i lite mer innankråm från resten av bullarna. Fyll andra hälften av bullarna med blandningen.
  4. Vispa upp grädden till en konsistens som är spritsbar men fortfarande fluffig. Häll hälften av grädden i en spritspåse och spritsa över bullarna med mandelmassa i.
  5. Smält chokladen i vattenbad, låt svalna och blanda sedan ner i resten av grädden. Vispa ihop så allt blandar sig väl och häll upp i en annan spritspåse. Spritsa över bullarna med nutella i.
  6. Avsluta med att lägga på trekantslocken och pudra över lite florsocker. Ta-dah!
Receptanteckningar

Jag gillar att bryta av det söta i nutellan med en lite bittrare smak på grädden och använder därför mörk choklad, men du kan såklart använda mjölkchoklad om du hellre vill det. Du kan också slänga ner ett par nypor florsocker i grädden innan du vispar den.

Stött eller mald kardemumma är en smaksak, själv är jag tokig i kardemumma och har inget emot lite bitar i, men om sagt, finmalen går lika bra.

Slutligen, du fixar väl din egen mandelmassa? Detta recept jag lagt upp på bloggen är toppen till semlor!

 

CANDY CUPCAKES

januari 10, 2017 | By

Skriv ut recept
CANDY CUPCAKES
Portioner
medelstora cupcakes
Portioner
medelstora cupcakes
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Sikta ihop mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Ställ åt sidan.
  3. Kör mjukt smör tillsammans med strösocker i en maskin tills det är vitt och fluffigt, använd gärna vingen i stället för vispen. Skrapa ner från bunkens sidor när det behövs.
  4. Kör ner ett ägg i taget i smeten, fortsätt vispa med vingen en stund.
  5. Blanda mjölk och vaniljextrakt.
  6. Nu är det dags att blanda ihop allt. Men gör det i ett par omgångar; häll i lite mjölblandning först och kör maskinen tills allt blandats, sen lite mjölk, lite mer mjöl, mjölk... osv. Smeten kan bli lite grynig om ingredienserna har olika temperatur, men det brukar lösa sig när man hällt i det sista mjölet.
  7. Fyll muffinsformar av valfri storlek med smet, fyll till 2/3 av formen så har de plats att växa.
  8. Grädda i ugnen cirka 12-15 minuter beroende på storlek, du kan känna med en provsticka ifall smeten är torr. Ta ut och låt svalna, gärna på galler.
  9. Dags för frosting! Vispa smöret en stund, häll sedan i florsocker och kör tills blandningen är vit och fluffig. Sänk hastigheten på vispen och blanda ner philadelphian och citronsaften, och till sist sylten eller purén. (sila gärna bort stora bitar först, det är svårt att spritsa annars) Om du vill ha en djupare färg blandar du i ett par droppar röd karamellfärg eller lite pastafärg.
  10. Välj en fin tyll (=spritsmunstycke) och fyll en spritspåse med frostingen. Spritsa som du vill, dekorera med vad du vill. Klart!    

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress