Saftiga rågsiktskakor
Recept | maj 18, 2017 | By johannajonmyren

Portioner |
runda brödkakor
|
- 50 g jäst
- 6 dl havremjölk
- 1 tsk brödkryddor
- 2 tsk salt
- 1/2 dl ljus sirap
- 50 g rumsvarmt smör
- 14-15 dl rågsikt
Ingredienser
|
![]() |
- Smula jästen i en bunke.
- Värm havremjölken till fingervarm (37°) och häll ner lite i jästen. Rör om tills den lösts upp och häll ner resten av vätskan tillsammans med brödkryddor, salt, sirap och mjukt smör.
- Tillsätt rågsikten lite i taget och arbeta degen antingen i maskin eller för hand tills den blivit smidig och blank.
- Lägg över en bakduk och låt jäsa 45 minuter.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda igenom den lätt. Dela i fyra delar och forma delarna till runda brödkakor som du plattar till lite. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
- Använd baksidan av en tyll eller utstickare (äggkopp, snapsglas och liknande funkar också) och stansa ut ett hål mitt i varje kaka. Pricka den sedan med en nagg eller gaffel.
- Låt brödkakorna jäsa under duk 30 minuter, under tiden sätter du ugnen på 225°.
- Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna på ett galler.
Om mig
Jag som driver bloggen heter Johanna Jonmyren och bor i Bromma utanför Stockholm med man och två barn. Jag är utbildad journalist och konditor och kombinerar dessa i mitt yrke som bakskribent och sötsakskreatör.
Här djupdyker jag ner bland sötsaker, läckra bakverk, småpyssel och dekorationer. Jag tipsar om tekniker, ingredienser, böcker och nyheter inom denna förtrollande värld och hoppas kunna inspirera till det lilla extra till vardags såväl som till fest. Häng med!
Läs gärna mer om mig och mitt jobb som frilansande bakskribent på www.sugarontop.se.
Vill du komma i kontakt med mig? Skicka ett mejl till johanna@sugarontop.se
Alla bilder på bloggen är fotade av mig om inte annat anges. Vill du låna eller köpa en bild, hör av dig först så går det säkert att lösa.
Följ Sugar on top på fler ställen: