Min enklaste, mest populära frölimpa

Grunderna i denna älskade limpa är så fantastiskt enkla att man kan göra brödet på fem minuter. Mina barn älskar den och det är faktiskt ofta de själva som bakar den, bara häll i och rör liksom. En klart stående favorit när vi ska ha ostsmörgås till soppan till middag, den sköter sig själv i ugnen medan du kan göra annat.

Mamma gjorde en variant av denna när jag var liten som vi kallade för ”mammamacka”, den här är en vidareutveckling med lite mer innehåll och tuggmotstånd. Nu råkar mina barn inte mina barn vara så förtjusta i just russin i bröd, eller stora nötter, därför har jag uteslutit det, men det bästa är som sagt att du kan slänga ner lite efter tycke och smak. Så otroligt enkelt, och gott!

Skriv ut recept
ENKLA FRÖLIMPAN
Portioner
limpa
Ingredienser
Portioner
limpa
Ingredienser
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Smörj en avlång brödform med lite smör.
  3. Blanda filmjölk, sirap, bikarbonat och salt i en bunke.
  4. Rör sedan i vetemjöl, grahamsmjöl, grovs rågmjöl, solrosfrö, linfrö, sesamfrö och chiafrö. Blanda noga och häll sedan över smeten i formen. Bred ut lite med en slickepott och det behövs och strö över lite vetemjöl.
  5. Grädda först brödet i 60 minuter på 200° värme, sänk sedan till 175° och grädda ytterligare 30 minuter. Håll lite koll och lägg över en bit ugnsfolie den sista halvtimman om det ser ut att kunna brännas.
  6. Kolla gärna av innertemperaturen med en brödtermometer, när brödet håller 98° är det klart. Eller testa brödet med en brödsticka, om pinnen kommer upp relativt torr är brödet klart. Låt vila i formarna med handduk runt i några timmar innan du serverar det.
Receptanteckningar

Tips! Det här brödet är definitionen av enkelt. Det bästa är att du helt enkelt slänger i vad du har hemma i form av nötter, fröer och torkade bär. Gillar du russin är det jättegott i, och lite hela hasselnötter.

Pärontarte med kokostoner, vanilj och kardemumma

Bakverk, Frukt, Pajer, Recept | augusti 31, 2017 | By

Har hållt på och knepat med ett paj-jobb på sista tiden och den här kom till lite av bara farten. Tycker att smakkombinationen blev väldigt schysst, genom att använda kokossocker och kokosmjöl får du inte en liten kolaton utan att kokosen tar över för mycket. Kul att experimentera som sagt. Och att baka en tarte i avlång brödform funkar ju hur bra som helst.

Längtar till det är dags att skörda äpplena i trädgården och få göra liknande pajer med dem. Höstfrukt är vackert, inte minst i solfjäderform, eller vad säger ni?

Skriv ut recept
Pärontarte med kardemumma
Portioner
tarte (ca 6-8 bitar)
Ingredienser
Kardemummasocker
Portioner
tarte (ca 6-8 bitar)
Ingredienser
Kardemummasocker
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Smält smöret i en kastrull och låt svalna en liten stund.
  3. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång brödform och forma det efter hörnen och kanterna så gott det går. Klipp bort överflödigt papper.
  4. Vispa ägg och kokossocker i en bunke med elvisp tills smeten blivit ljusare och lite fluffig.
  5. Tillsätt det smälta smöret och vispa försiktigt in det i smeten.
  6. Blanda mjöl, kokosmjöl, salt och vaniljpulver i en bunke. Tillsätt mjölblandningen till smeten och vänd försiktigt runt med en slickepott tills allt blandats.
  7. Häll smeten i botten på formen och jämna till.
  8. Skölj päronen och dela dem i halvor. Skär försiktigt bort skrutten och hårda delar uppe och nere på päronet. Sedan skär du päronet i skivor men låter det hänga ihop i toppen så att du kan breda ut det till en solfjäder. Ta så många halvor du får plats med och tryck ner lätt i smeten.
  9. Blanda ihop kokossocker och mortlad kardemumma och strö blandningen över päronen.
  10. Grädda i mitten av ugnen i cirka 40 minuter.
  11. När pajen svalnat något kan du försiktigt lyfta ur den ur formen med hjälp av bakplåtspappret. Servera med vaniljsås!

Glutenfritt fröknäcke med flingsalt

Mitt bästa fröknäcke ever! Alltså, vet inte hur många gånger jag har bakat detta i sommar, med små variationer. Det går väldigt snabbt, du kan i stort sett ta lite vad du har hemma i form av olika fröer, och det går att variera i smaksättning genom att lägga till lite färsk rosmarin, riven parmesan, svartpeppar (till ostbrickan) eller lite stött kummin (till kräftorna), för att nämna några exempel.

Fröknäcke i sig är ett väldigt bra påhitt. Det innehåller en massa bra fetter och mättar mer än andra knäckebröd. Dessutom är det ju glutenfritt vilket är efterfrågat av många idag, vare sig det ligger allergi eller eget val bakom. Så testa detta, ni kommer inte att bli besvikna, jag lovar.

Skriv ut recept
Fröknäcke med flingsalt
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 170°.
  2. Blanda majsmjöl, mandelmjöl, alla fröer och salt i en skål.
  3. Häll över olivolja och kokhett vatten, blanda runt tills det blivit en smet.
  4. Vik ut bakplåtspapper på en stor plåt. Skrapa smeten ur bunken och bred ut den jämnt över plåten med hjälp av en degskrapa eller slickepott.
  5. Strö över flingsalt, smula eventuellt sönder lite innan om det är alltför stora bitar.
  6. Grädda i mitten av ugnen cirka 35 minuter tills brödet blivit gyllene. Låt svalna på plåten och bryt sedan sönder det i lagom stora bitar.

Saftiga rågsiktskakor på havremjölk

Bröd, Recept | maj 18, 2017 | By

Jag har snöat in lite på alternativ till mjölk just nu, mest för att jag har fått dille på smoothies efter att ha fått en Vitamix av maken i present. I kylen och i skafferiet trängs varianter på soja, mandel, havre, kokos, ris, cashew… Så nu är planen att försöka få in dem lite i bakningen också för att experimentera fram nya undertoner. Och titta så bra det blev!

Mina kids är tokiga i smaken av råg och min dotter lever under perioder i stort sett på rågkakor. Detta bröd blev rejält saftigt och lagom sött i smaken för att tilltala hela familjen. Funkar perfekt som eftermiddagsfika med ost och marmelad till en kopp te.

Skriv ut recept
SAFTIGA RÅGSIKTSKAKOR
Portioner
runda brödkakor
Ingredienser
Portioner
runda brödkakor
Ingredienser
Instruktioner
  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Värm havremjölken till fingervarm (37°) och häll ner lite i jästen. Rör om tills den lösts upp och häll ner resten av vätskan tillsammans med brödkryddor, salt, sirap och mjukt smör.
  3. Tillsätt rågsikten lite i taget och arbeta degen antingen i maskin eller för hand tills den blivit smidig och blank.
  4. Lägg över en bakduk och låt jäsa 45 minuter.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda igenom den lätt. Dela i fyra delar och forma delarna till runda brödkakor som du plattar till lite. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  6. Använd baksidan av en tyll eller utstickare (äggkopp, snapsglas och liknande funkar också) och stansa ut ett hål mitt i varje kaka. Pricka den sedan med en nagg eller gaffel.
  7. Låt brödkakorna jäsa under duk 30 minuter, under tiden sätter du ugnen på 225°.
  8. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna på ett galler.

Syrliga citronmacarons

Macarons, makroner, mandelmaränger… Kärt barn har många namn. Jag har testat rätt många recept under åren och yes, det tar minst sagt några försök att bemästra dessa franska mjuksega små läckerbitar. De är ju inte bara söta att äta utan även väldigt fina att se på också, så jag förstår varför de är så omtyckta. Det bästa är ju att du kan fylla dem med i stort sett vad som helst, och färga i otaliga färger och nyanser.

Just denna variant skulle jag ha som dekorationer på en konfirmationstårta och ville därför hålla det ljust och fräscht. En svagt gul ton i citronkrämen och lite pudrat lingonpulver ovanpå räckte som färgklickar.

Har du inte testat att baka macarons så tycker jag såklart att du ska våga prova. Det finns många olika recept och tillvägagångssätt, så man kan bli lite förvirrad – testa dig fram och se vilket du gillar. Här är en variant som är ganska enkel att bemästra.

Skriv ut recept
CITRONMACARONS
Portioner
st
Ingredienser
Fyllning:
Dekoration:
Portioner
st
Ingredienser
Fyllning:
Dekoration:
Instruktioner
  1. Förbered ett par plåtar med bakplåtspapper eller använd macaronmattor om du har sådana.
  2. Vispa äggvitan hård tills den formar fasta toppar i en bunke av glas eller rostfritt stål.
  3. Rör ihop strösocker med 140 gram florsocker och tillsätt till äggvitan, vispa vidare ett par minuter.
  4. Kör mandelmjöl med resterande florsocker (180 gram) i en matberedare tills allt är riktigt finmalt. Sikta ner blandningen i marängsmeten.
  5. Vänd försiktigt med en stor slev tills smeten blivit helt jämn. Det tar en stund, så ha tålamod. Men vispa absolut inte, då får du in för mycket luft i marängen.
  6. (Om du vill färga eller smaksätta dina macarons, så tillsätter du lite gelefärg eller smakessens här.)
  7. Skrapa ur smeten i en spritspåse med en rund tyll i, och spritsa marängen till små rundlar på cirka tre centumeter i diameter på plåtarna. De flyter ut lite grann så spritsa inte alltför tätt.
  8. Pudra över lite lingonpulver på hälften av dina macarons om du vill göra dem lite extra ljusiga och syrliga i smaken. (Det går självklart bra att skippa detta moment.)
  9. Låt ligga och torka i 30-60 minuter på plåten. Under tiden sätter du ugnen på 150 grader.
  10. Grädda mitt i ugnen i cirka 12 minuter, ta ut och låt svalna på plåten.
Fyllningen:
  1. Vispa smöret mjukt tills det blivit vitt och fluffigt.
  2. Tillsätt florsocker, vispgrädde, citronsaft, vaniljpulver och salt. Vispa tills allt blandats väl.
  3. Fyll en spritsåse med fyllningen och spritsa på hälften av dina macarons. Lägg ihop två och två med resterande macarons och förvara svalt.

Min bästa granola hittills

Jag älskar granola, skulle jag välja en sak att äta till frukost resten av livet skulle det nog blir det. Om jag fick toppa med lite färska bär och frukter.

Den allra godaste varianten gör du själv, just för att det är så enkelt och du kan stoppa ner precis allt som du gillar i den. Min senaste blev min godaste hittills, full av härliga nötter och fröer och med smak av kanel, kokos och lite agave för sötman.

Min tvååriga dotter var assistent vid dagens plåtning. Pillade, petade, plockade, undersökte… Provsmakade mest nötterna men gav dem stort tummen upp i alla fall.

Skriv ut recept
KOKOSGRANOLA MED NÖTTER OCH FRÖN
Portioner
stor burk
Ingredienser
Portioner
stor burk
Ingredienser
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke.
  3. Smält kokosoljan tillsammans med agavesirapen i en kastrull.
  4. Häll över i bunken och blanda runt noga tills alla gryn, nötter och fröer blir glansiga och fina av oljan och sirapen.
  5. Klä en djup bakplåt med bakplåtspapper och häll ut blandingen, fördela över hela plåten.
  6. Rosta granolan i ugnen i tio minuter, ta ut plåten och rör om. Sätt tillbaka i ugnen och rosta i femton minuter till. Ta gärna ut och rör om en extra gång när nötterna börjar få färg. (sammanlagd tid i ugnen cirka 25 minuter, men det beror på styrkan i din ugn. Passa noga så granolan inte bränns i slutet.)
  7. Låt svalna på plåten, då stelnar den och blir sådär knaprig och underbar. Förvara i lufttät glasburk och njut närhelst du önskar.

Regnbågstårtan får symbolisera kärlek

Denna helg har vi som haft möjlighet kramat om våra nära och kära extra mycket. Vi har gråtit, reflekterat, fördömt, ilsknat till, varit tacksamma för allt vi har och slutligen visat varandra väldigt mycket kärlek. Många tankar har gått till de som drabbats av det ofattbara och deras anhöriga, och till poliser och sjukvårdspersonal som ställt upp och visat prov på medmänsklighet och mod.

Det kändes passande att helgens beställda tårta gick i regnbågsfärger. En liten flicka som fyllt ett år fick i söndags gå loss på denna i sin alldeles egna cakesmash. Hennes kloka mamma som lagt beställningen sa att för henne står regnbågen för öppenhet och jämlikhet – och obegränsad kärlek. Jag längtar efter att få se bilderna från fotografen, och hoppas att hennes föräldrar kan minnas i framtiden att denna helg fanns det även stunder av glädje och nyfikenhet inbakat.

Irish farmhouse soda bread – en favorit!

En sak jag alltid äter mängder av när jag besöker mitt älskade Irland är deras soda bread. Jag köper även alltid med en limpa hem som går åt alldeles för snabbt. Denna gång visade det sig att min son var tokig i brödet och det tog slut på ett och ett halvt dygn. Dessutom fick jag lova att försöka replikera receptet och fixa ett eget soda bread.

Eftersom jag gillar när bröd känns lite rustikt innehåller denna variant både fullkornsmjöl och havregryn. Kanterna blir rejält knapriga och smaken påminner lite om scones, men med toner av buttermilk (kärnmjölk) som är bara SÅ goda.

Resultatet? Sonen åt två skivor så snart han kom hem från förskolan idag. Godkänt vill jag tro.

Skriv ut recept
IRISH FARMHOUSE SODA BREAD
Portioner
limpa
Ingredienser
Portioner
limpa
Ingredienser
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 200° och förbered en plåt med bakplåtspapper och lite mjöl på.
  2. Blanda vetemjöl, fullkornsmjöl, havregryn, salt och bikarbonat i en stor bunke.
  3. Tärna smöret och tillsätt till mjölblandningen. Hacka in det med en kniv tills allt är blandat.
  4. Tillsätt kärnmjölken och blanda försiktigt tills du fått en deg som hänger ihop. Den kan kännas lite kletig, helt ok!
  5. Mjöla händerna och stjälp upp degen på det mjölade bakplåtspappret. Forma degklumpen till en limpa.
  6. Ta en vass kniv och skär ett kryss rakt över brödet. (Traditionen på Irland säger att man då släpper ut älvorna, men det hjälper ju även brödet att gräddas rakt igenom på ett bra sätt.)
  7. Pensla brödet med en blandning av smält smör och kärnmjölk, och grädda mitt i ugnen i cirka 35 minuter. Ta gärna ut och pensla en gång till med blandningen efter halva tiden.
  8. Ta ut brödet och knacka lätt med baksidan av en kniv mot undersidan av limpan. Låter det ihåligt är det färdigt, annars kan du grädda en stund till med brödet upp och ner på plåten.
  9. Stjälp upp på ett galler och lägg över en kökshandduk så håller sig skorpan krispig och fin. Låt svalna och skär upp i skivor. Njut!
Receptanteckningar

Obs! Det är inte helt lätt att hitta kärnmjölk (buttermilk) ute i matbutikerna här i Sverige. Det enda märket jag sett som säljer är Wapnö mejeri som finns på Urban deli här i Stockholm. I USA och på Irland är det dock väldigt vanligt just vid brödbak, så gillar man att baka efter utländska recept kan det vara bra att veta följande:

Kärnmjölk är det som blir kvar förutom smöret när man kärnat smör av grädde. Den innehåller stora mängder fett, är syrlig i smaken och har egenskaper som gör att den tjocknar. I stället för kärnmjölk kan du göra ett substitut genom att blanda en fetare mjölk med syra av något slag, min personliga favorit är citron:
Blanda två matskedar pressad citronsaft med 470 ml mjölk så får du en halvliter. Låt stå fem minuter. Funkar och smakar toppen!

 

Sötsalta sesam- och mandelbars

Bars, Recept | mars 1, 2017 | By

Ge mig salt karamell och jag kommer att tycka om dig för alltid. Denna favoritsmak ligger alltså snäppet högre än lakrits, som ligger väldigt, väldigt högt om du frågar mig.

Ok, så nu har jag lyckats provlaga en kolakräm som ingår i dessa sesam- och mandelbars som smakar just salt karamell. En sådan smet där du försiktigt blåser på skeden (smält socker är ju som bekant väldigt varmt) och läppjar lite, för att inse att du vill slicka hela kastrullen. Och att hade du inte provsmakat så mycket av kolakrämen hade kanske själva barsen haft en lite annorlunda balans mellan torra och blöta ingredienser och därför spruckit lite mindre när du skar dem.

Men slutresultatet blev ändå sådär segt inuti och knaprigt runt kanterna som jag tänkt mig. Testa dessa gott folk, gyllene och fina. Och lägger du lite extra krut på att vira in dem i något snyggt papper och snöre blir de en fin gå-bort-present!

Skriv ut recept
SESAM- OCH MANDELBARS
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Blanda kokossocker, agavesirap, kokosolja och kokossocker i en kastrull och värm på medelhög värme tills sockret smält och allt blandats väl.
  3. Tillsätt saltet och låt småkoka ett par minuter. Kolakrämen ska smaka salt karamell! Ställ åt sidan för att svalna lite.
  4. Blanda mandelmjöl, sesamfrön och mandelspån i en bunke. Häll över kolasmeten och blanda väl.
  5. Klä en mindre bakplåt eller bakform (ca 20 x 25 cm) med bakplåtspapper. Tryck ner blandningen och använd fingrarna eller baksidan av en sked för att packa den tätt mot botten hela vägen ut i kanterna.
  6. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter eller tills gyllene.
  7. Låt svalna och skär upp i avlånga bars.
Receptanteckningar

Det går alldeles utmärkt att göra detta recept med endast vita sesamfrön, men om du har lite svart sesamfrö hemma blir det himla läckert rent visuellt att tillsätta fem gram eller så. Det går lika fint att få till de svarta kornen med hjälp av ett par gram vallmofrö i stället.

 

Kärleksfulla sursockrade gelehallon

Godis, Recept | februari 23, 2017 | By

Min Alla hjärtans dag gick i VAB:ens tecken. Ja, hela förra veckan om jag ska vara exakt. Så jag bestämde mig för att vara lite extra kärleksfull idag i stället och bjuda på mina smakrika, syrliga gelehallon – i formen av söta hjärtan.

Du kan såklart gjuta gelevätskan i de formar du nu har hemma, detta recept gav lite fler godisar än jag beräknat så jag skapade även små minigelehallon i en annan form.

Tipset är att rulla dem i det sura sockret strax innan de ska ätas eftersom de lätt verkar släppa ut vätska och bli lite kladda efter några timmar. Har faktiskt aldrig lyckats sockra gelegodis utan att sockret ”smälter” efter ett halvt dygn. Om någon av er har något smart knep så dela gärna med er!

Skriv ut recept
SURSOCKRADE GELEHALLON
Portioner
gelehjärtan
Ingredienser
Pensling av formen:
Rulla i:
Portioner
gelehjärtan
Ingredienser
Pensling av formen:
Rulla i:
Instruktioner
  1. Lägg gelatinbladen i en bunke med kallt vatten i cirka 5-10 minuter.
  2. Under tiden: tina hallonen antingen i micron eller i en kastrull på spisen. Passera dem genom en finmaskig sil så att du får en klar hallonpuré utan kärnor.
  3. Väg eller mät upp vatten, socker, glykossirap och citronsyra i en kastrull, blanda runt och låt sedan koka på medelhög värme (utan att röra) till 122°. Detta tar cirka 5 minuter.
  4. Under tiden kan du pensla formarna med oljan. Använd gärna silikon som är enklast att få ut gelehjärtana ur, pralinformar funkar också men blir lite pilligare.
  5. Krama ur gelatinbladen och lägg ner dem i hallonpurén. Häll på lite av sockerlagen i taget och rör om tills allt blandats väl och gelatinet löst sig.
  6. Häll upp gelevätskan i de oljade formarna och låt stelna i rumstemperatur.
Sockret:
  1. PIlla försiktigt ut hjärtana ur sina formar.
  2. Blanda strösocker med citronsyran i en liten skål. Om kornen från citronsyran känns stora så mortla dem gärna lite innan.
  3. Rulla gelegodiset i sockret och lägg upp på ett fat eller i en skål. Bjud någon lycklig utvald eller mumsa i dig allt själv.
Receptanteckningar

Det här med syrligheten i gelehallonen styr du naturligtvis själv. Smaka gärna av geleröran, tycker du att den ska vara syrligare kan du tillsätta mer citronsyra. Samma sak med sockerblandningen, börja hellre med lite mindre syra och tillsätt mer om du önskar. Är du ingen fan av sura godisar skippar du såklart bara citronsyran helt.

Tips: Att hälla upp direkt från en skål eller kastrull i formarna kan vara knepigt. Använd gärna en liten kanna med pip, eller ännu bättre - en knäcktratt!

 

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress